FI ser mellan fingrarna på brottsligheten från bankerna, konstaterar penningtvättsexperten Bill Browder.

ANNONS

”För mig framstår det som orsaken till att skandinaviska banker har så stora problem med penningtvätt. Istället för att skicka bankirer i fängelse får de en tillsägelse att inte göra det igen”, säger Bill Browder till SvD, som uppger att Finansinspektionen friat alla banker sedan Erik Thedéen blev generaldirektör för myndigheten.

Sedan Thedéen blev chef för Finansinspektionen 2015 har 13 undersökningar om penningtvätt genomförts. Men inte en enda bank har fällts, visar tidningens kartläggning.

Det handlar inte bara om storbanker, även sparbanker har varit föremål för utredningar, framgår det.

Men granskningarna från tillsynsmyndigheten har alltså resultat i noll fällningar. Ärendena har lagts ner, inga böter, varningar eller anmärkningar har utdelats.

Som Dagens PS tidigare tidigare berättat, med hänvisning till de avslöjanden som gjorts, har penningtvättsexperter på FI exempelvis velat ge både Swedbank och SEB sanktioner. Men det har högre chefer på myndigheten stoppat vilket väckt förvåning hos en professor i förvaltningsrätt.

Bill Browder, brittisk-amerikansk finansman och penningtvättsexpert, anser att Finansinspektionens ickeagerande under Erik Thedéens ledning alltså är förklaringen till att bankerna gör sig skyldiga till penningtvätt gång på gång.

Både i Norge och Danmark har FI:s motsvarigheter agerat hårdare mot banker och utdömt böter.

ANNONS
ANNONS

Erik Thedéen har som generaldirektör på FI infört nya rutiner, han tillämpar något som han beskriver som ”kommunikativ tillsyn” och liknar bankerna vid felparkerare medan FI är parkeringsvakter, skriver SvD.

Louise Brown, antikorruptionsrevisor och tidigare ordförande i Transparency International Sverige, är skarpt kritisk:

”Vad i hela fridens namn innebär egentligen ’kommunikativ tillsyn’? Du kan inte vara både tillsynsmyndighet och coach samtidigt. Det går bara inte”, säger Louise Brown till SvD och får medhåll av Bill Browder, som även efterlyser konkreta åtgärder från den svenska regeringens sida om den vill, som han säger, ”återupprätta förtroendet för det svenska banksystemet”.