Det handlar om ”att upprätthålla allmänhetens förtroende”, enligt Riksrevisionen.

ANNONS

Riksrevisionen beslutade för ett par veckor sedan att inleda en granskning av Finansinspektionen för att se hur myndigheten hanterar intressekonflikter.

”Det är ett klockrent fall av betydande risk”, säger Leif Svensson, projektledare för granskningen, till Dagens Industri.

FI har enligt artikeln uppmärksammats vid ett flertal tillfällen på senare tid när det gällt just intressekonflikter, bland annat då banker i stor omfattning rekryterar personal från myndigheten vilket kan orsaka intressekonflikter, framgår det.

Dessutom är FI:s generaldirektör Erik Thedéen god vän privat med Peter Norman, som lämnade Swedbanks styrelse på extrastämman i juni. När FI tidigare granskade Swedbank för penningtvätt satt Peter Norman i styrelsen, men undersökningen leddes då av Finansinspektionens biträdande generaldirektör Martin Noréus.

Dock gjorde Erik Thedéen, enligt Di, uttalanden om Swedbank i den här vevan, bland annat sade han att ”det inte finns skäl till oro för bankens finansiella ställning” vilket fick Aktiespararna att reagera och konstatera att uttalandet var ”extremt olämpligt”.

ANNONS
ANNONS

Di nämner även andra presumtiva intressekonflikter som rör FI. Läs hela artikeln här (obs, inloggning krävs).