USA:s centralbank, Federal Reserve, inför förbud mot handel med aktier för beslutsfattare och högt uppsatta Fed-tjänstemän.

ANNONS

De nya, skärpta reglerna kommer efter ett par skandaler där Fed-toppar gjort kontroversiella affärer på finansmarknaden.

Efter uppståndelse som det orsakat meddelade Federal Reserve, Fed, på torsdagen att nya regler är på gång som förbjuder beslutsfattare och högre tjänstemän inom Fed att köpa och sälja enskilda aktier, handla med obligationer och derivat, rapporterar CNN.

I ett uttalade av Fed-ordförande Jerome Powell heter det att regelskärpningen syftar till att försäkra allmänheten om att den amerikanska centralbanken sköter sitt offentliga uppdrag.

För att handel med värdepapper ska vara okej fortsättningsvis måste Fed-toppar dels kommunicera sina börsaffärer i god tid, 45 dagars varsel nämns, och dessutom ska affärerna vara godkända innan.

Det nya förbudet mot aktiehandel är omgärdat av ytterligare flera nya regler, som bland annat ska undvika att höga beslutsfattare och tjänstemän hamnar i känsliga intressekonflikter.

ANNONS
ANNONS

Läs mer på CNN.

Läs även: USA:s centralbankschef ”en farlig man” enligt senator [Dagens PS]