En av Fed-topparna propagerar för att centralbanken i USA höjer räntan till 3,5 procent för att snabbt komma till rätta med inflationen.

ANNONS

James Bullard, chef för Federal Reserve i St. Louis, anser att den amerikanska inflationen är ”alldeles för hög” och hans recept för att få bukt med den dramatiska prisökningen är att höja räntan till 3,5 procent i slutet av året, berättar Reuters.

Han har sagt samma sak tidigare och upprepade sina argument för en räntehöjning på måndagen, framgår det.

Det krävs enligt James Bullard en snabb och kännbar penningpolitik för att dämpa den kraftigt stigande inflationstakten i USA, som är den högsta på 40 år (se länk under artikel).

Fed-chefen: Ingen risk för recession i USA

Enligt St Louis Fed-chef löper den amerikanska ekonomin inte risk att gå in i en recession.

Han utgår från att arbetslösheten sannolikt sjunker från dagens nivå på 3,6 procent till under 3 procent i år, skriver Reuters.

Centralbanken Federal Reserve höjde förra månaden styrräntan med en kvarts procentenhet och räknar enligt prognos med att räntan stiger till 1,9 procent vid årets slut.

ANNONS
ANNONS

Det är långt under James Bullards krav och Reuters bedömer att räntebanan hamnar någonstans mittemellan, det vill säga en styrränta på 2,5-2,75 procent i slutet av 2022.

Läs mer: USA:s inflation 8,5 procent i mars – högsta på 40 år [Dagens PS]