Fed försöker övertyga marknaden att ekonomin är solid, men det är ingen som tror på det, konstaterar CNBC.

ANNONS

Efter Federral Reserves trippelhöjning av räntan i kampen mot inflationen hävdade Fed-ordförande Jerome Powell att USA:s ekonomi alltjämt vilar på en solid grund.

Powell sade också att Fed inte medvetet försöker orsaka en recession.

Det där, att ekonomin är stark, tror varken amerikanska ekonomer eller finansmarknaden på och CNBC skriver att en recession sannolikt väntar då data visar att ekonomin är ”långtifrån stabil”.

Quincy Krosby, chefsaktiestrateg på LPL Financial, säger att det som oroar marknaden mest är att Fed begår ”ett misstag” och ”bryter något” av sina utfästelser.

Powell påstod, enligt CNBC, att han inte kan se några ”tecken på en bredare av mattning”.

ANNONS
ANNONS

Men flera makrosiffror visar motsatsen. Som exempelvis statistik över byggstarter av amerikanska bostäder. I maj sjönk byggstarterna med 14,4 procent samtidigt som bristen på bostäder är fortsatt stor.

Deppig arbetslöshetsstatistik, skyhög inflationstakt, konsumenternas djupa misstroende och fallande detaljhandelssiffror är andra illavarslande signaler.

Det Powell säger stämmer inte med verkligheten, konstaterar Tom Porcelli, chefsekonom på RBC Capital Markets och som också uttalar sig CNBC-artikeln.

Powell flaggar för att räntan kan höjas antingen 50 eller 75 punkter på nästa möte i juli och att han inte är mer konkret gör att osäkerheten ökar bland marknadsbedömare.

Hans kommentar om att ekonomin står väl positionerad går stick i stäv med en mätning som Fed i Atlanta presenterat. Den visar att den ekonomiska tillväxten föll platt i andra kvartalet och med 1,5 procent under årets första kvartal, framgår det.

ANNONS
ANNONS

I ett kundbrev som CNBC refererar från Bespoke Investment Group heter det att Fed-bossens kommentarer under sitt framträdande efter veckans historiska räntehöjning var ”förvirrande” och att uttalandena spär på de makroekonomiska och finansiella stabilitetsriskerna.

Bespoke Investment Group anser att Fed har fel fokus och ett för kortsiktigt tänk.

En annan kritiker anser att det är dags för Powell och övriga Fed-ledamöter att erkänna att de tappat kontrollen över situationen.