Centralbanken Federal reserve, Fed, håller ett tvådagarsmöte i veckan kring obligationsköpen vilket kan leda till räntehöjningar inom kort.

ANNONS

Investerare kommer följa Feds nya ränteprognoser och om besluten att minska obligationsköpen leder till att räntorna börjar höjas, skriver CNBC.

Möte hålls i veckan

Tvådagarsmötet kommer hållas under tisdagen och onsdagen och strateger förväntar sig inte en kraftig marknadsreaktion, såvida inte Fed kommer med en stor överraskning, eller om ränteprognoserna är större än förväntat.

I november meddelade Fed att de skulle börja skära ner sina obligationsköp med 15 miljarder dollar i månaden,  samtidigt som inflationen tornar upp sig som ett orosmoln. Federal Reserves ordförande Jerome Powell har erkänt att inflationen kan vara ett större problem än vad centralbanken trodde, och att den inte är ”övergående” eller tillfällig. Faktum är samtidigt att konsumentprisindexet i november steg till sin snabbaste takt på nästan 40 år.

Omikron utgör inget hot

Under den senaste veckan fortsatte dock aktier att stiga sedan det stod klart att omikronvarianten sannolikt inte kommer störa ekonomin avsevärt.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Statistik – högre inflation sänker Biden [Dagens PS]