Dagens PS

Fed-bossen släcker allt hopp om räntan

Fed
Fed-chefen Jerome Powell har släckt allt hopp om tidiga räntesänkningar i USA. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2024

Marknaden tror nu i hög grad att det dröjer enda till mars nästa år innan Fed sänker räntan – Jerome Powell har mer eller mindre dödat den lilla gnutta av hopp som fanns kvar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I veckan gjorde den amerikanska centralbankens ordförande Jerome Powell klart att Fed misslyckats i år i sin kamp mot inflationen.

Där och då cementerade han i stort sett sannolikheten för räntesänkningar inom en snar framtid.

CNBC rapporterar om att Wall Street deppar och att ekonomer och strateger i allt högre grad tror att det inte blir en enda räntesänkning från Federal Reserve i år, vilket Dagens PS tidigare rapporterat.

BofA: Fed kan vänta till mars 2025 eller längre än så

Möjligheten finns, hoppas experterna, att det kommer en första sänkning i september med Bank of Americas ekonomer anser att det finns en “verklig risk” för att räntan sänks tidigast i mars nästa år, även om bankjättens ligger kvar med sin prognos om att Powell och övriga beslutsfattare i Fed kan skruva ner räntan i december.

Det ska tilläggas att bedömarna fortfarande hoppas och tror att den amerikanska inflationen vänder nedåt de närmaste månaderna, men samtidigt har Fed-chefen deklarerat att det råder “brist på ytterligare framsteg” med att få ner inflationen till 2-procentsmålet.

Därför är det troligt, har Powell sagt, att det tar längre tid än väntat innan centralbanken kan lätta på sin hökaktiga penningpolitiska policy.

ANNONS

Senaste nytt

Så tänker Powell & Co, tror chefsekonom

ANNONS

“Min känsla är att de behöver två, förmodligen tre månader i rad med inflationssiffror som är förenliga med 2-procentsmålet”, säger Mark Zandi, chefsekonom på Moody’s Analytics, till CNBC och inflikar att e räntesänkning tidigast kan komma i september.

Marknadens prissättning för räntesänkningar har varit mycket volatil de senaste veckorna, uppger den amerikanska nyhetskanalen.

Och investerarna är nervösa men försöker hitta vägledning i Feds retorik.

På onsdagen var det 71 procents sannolikhet, enligt börshandlarnas prissättning, att Federal Reserve sänker räntan i september “med den implicita chansen för en sänkning i juli på 44%”, enligt CME Groups Fed-Watch-mätare, som CNBC hänvisar till.

Läs även: Rött i USA men gröna linjen i Asien Dagens PS

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS