Dagens PS

Fattiga länders val: Svält eller skuldsättning

äggbrist
Tomma hyllor kan bli resultatet när länder bunkrar mat. I fattiga länder kan man få välja mellan att betala sin statsskuld eller föda sin befolkning. (Foto: Johan Nilsson / TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 30 maj 2022Publicerad: 30 maj 2022

Betala statsskulder eller ge svältande mat? Den frågeställningen fångar nu många länders regeringar i en besvärlig sits. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jack McIntyre förvaltar tillgångar på bolagt Brandywire Global Investment Management. För Bloomberg berättar McIntyre att han har undersökt tillgången till mat parallellt med fattiga länders skuldbörda. Han ser en tydlig tendens: Länder kommer att behöva välja mellan att betala sina skulder och att

Ett av del länder som har valt att försöka mätta sin befolkning framför att betala sina skulder är Sri Lanka. 18 maj bestämde sig landet för betalningsinställelse på sina skulder. Det rådde brist på allt från mat till bränsle och prioriteringen blev att förse befolkningen med detta.

Femton länder i det globala Syd har höga nivåer på sin statsskuld, varav fyra av länderna finns i Afrika.

”Betalningsinställelsen i Sri Lanka gjorde mig nervös”, säger McIntyre. ”Du måste inte köra bil eller värma ditt hem, men du måste äta.”

FN:s mätningar visar att matpriserna har stigit med mer än 30 procent det senaste året. Det kan jämföras med att det vanligaste är en ökning på 4,3 procent årligen.

Investerare flyr fattiga länder eftersom de upplever att matbrist och uppror kan krympa möjligheterna för utveckling.

Svält och bunkring på lamslagen marknad

Ju mer utsatt länder är för inflation på mat, desto mer sannolikt är det att deras valuta försvagas. Bland de mest sårbara valutorna finns bland annat mexikanska och colombiska pesos och rupier. Detta gör det också svårare att betala av en statsskuld.

Att betala av lån i dollar blir dessutom mycket svårare när räntan stiger. Kostnaden för lånen har exempelvis stigit med 7 procent för ett land som Tunisien.

Att skydda skulderna från tillväxtmarknader har också blivit mycket dyrare.

“Jämfört med höjda energipriser så tenderar inflation på mat att vara mer ihållande och ha mer långvariga effekter, och regeringar har ofta färre program för att mildra effekterna på hushållen”, säger Bryan Carter, chef för skulder på tillväxtmarknader på HSBC Asset Management.

Det finns heller ingen snabb lösning på frågan – redan före Ukarinakrigets mer akuta matbrist fanns problemet med mindra mat på världsmarknaden. Då handlade det om störda leveranskedjor efter pandemin, energipriserna I sig och klimatförändringarna.

Just nu bunkrar länder på global skala livsmedel. Indien har begränsat försäljningen av sitt vete, Malaysia exporten av kött från fågel och Indonesia har delvis stoppat exporten av palmolja. Även ris kan det bli mindre av på världsmarknaden när Thailand och Vietnam stryper exporten. FN:s generalsekreterare har gått ut och varnat för att världen snart kan stå inför svält.

Läs också:

Putin använder Ukrainas grödor som “utpressningsverktyg”

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS