Ett gyllene decennium för fastighetssektorn. Många aktieägare har dock inte fått ta del av utdelningarna.

Balder är ett av Stockholmsbörsens största fastighetsbolag – med en totalavkastning på över 1 300 procent den senaste tioårsperioden.

Bolaget sticker dock ut inom fastighetssektorn genom att inte dela ut, under 2010-talet har bolaget delat ut noll kronor till stamaktieägarna, skriver Di. 

Konkurrenten delar ut

Det gör däremot konkurrenten – fastighetsbolaget Castellum. Bolaget har höjt utdelning 22 år i rad, och med 8 procent i snitt per år – under det senaste decenniet.

Även om Castellum har skiftat ut knappt 45 kronor per aktie senaste decenniet, så har bolaget en något lägre totalavkastning än sektorns 275 procent.

Castellums förvaltningsresultat under de senaste tolv månaderna är 3 gånger vad det var 2010, medan motsvarande siffra för Balder är 12 gånger.

Delar inte ut

Balders vd Erik Selin är förmodligen börsens sämst betalde vd, med 900 000 i årslön och andra ersättningar, men han har desto större anledning att skapa värde för aktieägarna.

Genom investeringen i byggbolaget Sernekes Karlatorn kan han räkna hem en stor del av den potentiella vinsten, i ett riskfyllt fastighetsprojekt. Men för aktieägarna spelar det ingen roll – några utdelningar har Erik Selin inte i sikte.

ANNONS
ANNONS

”Vi har hittills gjort bedömningen att den bästa totalavkastningen för Balders aktieägare uppnås genom återinvestering av genererade resultat. Målsättningen är även framöver densamma och jag är optimistisk när det gäller möjligheten över tid att kunna fortsätta hitta investeringar med rimligt bra avkastning”, skriver Erik Selin i Balders senaste årsredovisning, enligt Di.

Läs mer: Det allvarliga tecknet för fastighetsmarknaden