Riksbankschefen Stefan Ingves var nyligen ute och varnade för att den kommersiella fastighetssektorn utgjorde en risk för svensk ekonomi. Utlåningen till fastighetsbolagen är nämligen betydande i det svenska banksystemet.

Bankerna flaggar inte för någon oro för fastighetsutlåningen. I de nyligen levererade delårsrapporterna från de noterade fastighetsbolagen går heller inte läsa om några större bekymmer. 

Men tittar man på statistik från den amerikanska kontorsmarknaden kan Riksbankens farhågor vara relevanta. Under de två senaste kvartalen har utbudet av sublease space (uthyrning av delar av hyreskontraktet) ökat med 0,5 procentenheter.

Det kanske inte låter som så mycket, men det är en ökning med nästan 40 procent på ett år och det är det första konkreta beviset på att hyresgästerna vill minska ytan. Ökningen av sublease space i USA anges vara ett resultat av att fler medarbetare arbetar hemifrån vilket reducerar behovet av kontorsyta. 

Det här ökade utbudet skall läggas till marknadens övriga utbud och torde rimligtvis ha en negativ påverkan på hyresmarknaden för kontor. Sannolikt sker det här även på hyresmarknaden i Sverige. Det talar för pressade hyror och i förlängningen lägre fastighetspriser, allt annat lika. 

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>