Dagens PS

Fastighetsanalytikerns tre favoriter

Fabege är en av de tre fastighetsaktier som Handelsbankens analytiker Johan Edberg pekar ut som särskilt intressanta framåt i sektorn som gått starkt senaste halvåret.
Fabege är en av de tre fastighetsaktier som Handelsbankens analytiker Johan Edberg pekar ut som särskilt intressanta framåt i sektorn som gått starkt senaste halvåret. (Foto: Henrik Montgomery/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 04 apr. 2024Publicerad: 04 apr. 2024

Handelsbankens fastighetsanalytiker Johan Edberg tror att 2024 blir ett lugnare år för fastighetsaktier. Han pekar ut tre “kvalitetsbolag” han särskilt tror på i sektorn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Handelsbanken har sedan tidigare lyft fram att det är läge att satsa på fastighetssektorn under 2024.

“Ser ut att ha kontroll på sina balansräkningar”

Nu utvecklar storbankens analytiker Johan Edberg sin syn på sektorn.

“2024 borde bli ett lugnare år. Kommande räntesänkningar bör lätta på trycket och minska kostnaderna för den del av skulderna som inte räntesäkrats, vilket får varierande effekt på fastighetsbolagen”, säger han i en nypublicerad insikt hos banken och fortsätter:

“I många fall räknar vi med att trenden med stigande genomsnittliga räntekostnader avtar under det andra halvåret 2024, delvis beroende på hur räntorna utvecklas. Merparten av de noterade fastighetsbolagen ser ut att ha kontroll på sina balansräkningar, så vi tror inte att några dramatiska åtgärder ska behövas.”

Gillar “stabila kvalitetsbolag”

Fastighetssektorn har överlag gått stark senaste halvåret och var även en av vinnarbranscherna i mars. Ränteutvecklingen och marknadens förändrade syn på finansiell risk är enligt Johan Edberg faktorer som spelat in.

“När investerarna började skönja räntetoppen och oron för räntehöjningar ersattes av förväntningar om sänkningar gick de räntekänsliga aktierna i sektorn väldigt starkt. Dessutom visade rapporterna för det tredje kvartalet på fortsatt stabilitet inom fastighetsverksamheten, med stabila hyresmarknader och robust efterfrågan på lokaler”, beskriver han.

ANNONS

Så vilka aktier föredrar analytikerna då i sektorn?

“Vi ser en bra potential i stabila kvalitetsbolag som har en låg eller rimlig värdering och förutsättningar att öka sina vinster när räntetrycket lättar. Några bolag som uppfyller dessa kriterier är Catena (börskurs Catena), Fabege (börskurs Fabege) och Platzer (börskurs Platzer)“, berättar Johan Edberg.

Läs mer:

Erik Selin: “Vi kommer att vara fortsatt passiva”. Dagens PS

Stockholm har Europas största kontorskvarter. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS