Dagens PS

Handelsbanken: Läge att satsa på fastighetsaktier

fastighetssektor
Dags att satsa mer på fastighetsaktier tycker Handelsbanken i en färsk sektorsanalys. Totalt fyra sektorer rekommenderas övervikt (Foto: TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 11 mars 2024Publicerad: 11 mars 2024

Handelsbanken har uppdaterat sin sektorsanalys. Fastigheter höjs till övervikt tillsammans med tre andra sektorer som har stämpeln sedan tidigare. En bransch sänks till undervikt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Totalt elva sektorer ingår i Handelsbankens genomgång av vilka branscher som aktiesparare gör klokt i att placera lite mer eller mindre i kommande tiden.

20 procents skillnad mellan branscherna

Fyra sektorer placerat i kategorin “neutral”. Det handlar om Energi, Kraftförsörjning, Teknologi och Material.

Två branscher som banken tidigare placerat i den neutrala kategorin är Fastigheter och Bank. Nu väljer man alltså att höja den förstnämnda och samtidigt sänka Bank. Handelsbanken skriver:

“Sektorerna Fastigheter och Bank har skilt sig åt på flera olika punkter under den senaste tiden. På en viktig punkt, vinstprognosrevideringar, utgör Fastigheter ett positivt undantag, medan vinstprognoserna för bankerna är relativt oförändrade. Till skillnad från Bank, där vinsterna förväntas sjunka under kommande år, förväntas vinsterna faktiskt öka för Fastigheter under de kommande åren.”

Handelsbanken påpekar också att Fastigheter har gått 20 procent svagare på börsen än banksektorn sedan förra årsskiftet. Att bankerna gjort enorma vinster har knappast undgått någon.

En gemensam nyckelfaktor för både Fastigheter och Bank är räntorna. Handelsbanken ser som många andra experter att räntorna är på väg ned och skriver:

ANNONS

Senaste nytt

Tre sektorer i undervikts-kategorin

ANNONS

“De långa räntorna är normalt mest avgörande för fastighetssektorn. För närvarande, då skuldfinansiering är en orosfaktor, har de korta räntorna dock blivit förhållandevis viktiga. Enligt vår mening är värderingen inte en avgörande faktor i det korta perspektivet, men båda sektorerna har betydande värderingsstöd i ett längre perspektiv.

Sammantaget landar alltså Handelsbanken i en undervikt för Bank och övervikt för Fastigheter.

De övriga sektorerna där banken tycker att det finns skäl för övervikt är Dagligvaror, Hälsovård och Kommunikation.

Undervikt bör sparare dock ha i Finans, Sällanköp och Industri enligt bankens färska analys.

Läs mer:

Här satsar Avanza-miljonärerna pengarna nu

Branschspecial: Sverige har 16 börslistade banker

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS