Dagens PS

Twitter stänger flera kontor – satsar på distansjobb

Twitter kontor
Twitter stänger flera kontor - satsar på distansjobb. (Foto: TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 19 aug. 2022Publicerad: 19 aug. 2022

Twitter stänger flera kontor och satsar i stället på distansjobb. Flera av företagets kontor planeras stänga delvis eller helt, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Twitter gör som många andra tech-bolag – väljer att stänga ner delar av sitt kontorsbestånd. Det har blivit en trend bland tech-bolag att välja kontorslöshet för att i stället utveckla avancerade virtuella företagsstrukturer med distansjobb som  viktig grund.

“Jag vill klargöra att vårt beslut inte kommer att påverka anställningar – eller Twitters engagemang för någon av våra marknader – lokala som internationella”, skrev Dalana Brand, Twitters personalchef, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. 

Dalana Brands påstående är inte helt sant. WFH – work from home – innebär en genomgående omställning från en företagskultur med sociala kontakter dagligen till att arbeta ensam. 

När stora kontor försvinner från urbana områden, påverkas också den lokala infrastrukturen som utvecklats kring dem – för att upprätthålla deras operativa verksamheter. Det kan röra sig om leverantörer, service- och säkerhetspersonal, samt många andra grupper.

Kontorsdöden har blivit en trend

Det är inte bara pandemin som orsakat den här utvecklingen. Det verkar ha blivit en global trend bland teknikinriktade företag – speciellt som de har utvecklat infrastrukturen och produkterna som gör det möjligt att arbeta på distans. 

En viktig del i den här typen av företagskultur är flexibilitet, och med den blir frihet självklart – att man kan bestämma själv – så länge man gör det man ska och levererar i tid. Man behöver trots allt inte vara åtta timmar om dagen på ett kontor för att uppnå resultat. 

Påverkar en bredare fastighetsmarknad

ANNONS

Tomma kontorsplatser är ett resultat av den här utvecklingen, och orsakar stora konsekvenser för en bredare fastighetsmarknad. Enligt Phil Ryan som är rådgivare på JLL, upptar teknikföretag mellan tjugo och tjugofem procent av all verksamhet inom den kommersiella fastighetssektorn. Om de försvinner, lämnar de inte bara tomma kontorsytor efter sig – de kan orsaka en slags urban och ekonomisk ödeläggelse som påverkar infrastruktur, kultur och service.

Läs även: Twitter: Vi lurade inte Musk

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS