Dagens PS

Ombildad hyresrätt i tvist – exet får halva värdet

avtal
Se till att skriva på samboavtal om det finns några frågetecken i förhållandet. (Foto: Pixabay)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 07 dec. 2022Publicerad: 07 dec. 2022

Ombildade hyresrätter till bostadsrätter kan skapa problem för par som inte fyller i rätt papper. Nu ger Högsta domstolen rätt till halva värdet av bostadsrätten till en ex-sambo, trots att denne inte var med och köpte lägenheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En kvinna i Göteborg flyttade in i en hyresrätt för 20 år sedan och köpte sedan lägenheten när den ombildades till bostadsrätt, skriver DN.

Ex-sambo rätt till halva lägenheten

Hennes sambo som också flyttade in var inte ägare till lägenheten och när paret bröt upp ansåg mannen att han hade rätt till halva lägenheten, eftersom han hade bott i den under många år. Mannen lutade sig på sambolagen som säger att en gemensam bostad är en samboegendom om den är införskaffad för gemensam användning och ska vid  uppbrott delas lika.

Kvinnan vägrade och fallet gick därför till bodelningsförrättaren, där mannen fick rätt, och via tingsrätten och hovrätten. Den landade till slut i Högsta domstolen, som ger mannen rätt till halva värdet på bostadsrätten eftersom den köpts för gemensam användning.

“Själva hyresrätten upphör vid en ombildning och den nybildade bostadsrätten blir samboegendom eftersom den förvärvades för sambornas gemensamma användning”, säger Christina Lager, justitieråd på HD.

Viktigt att ha papper i ordning

Det nya i fallet är att det rör sig om ett nytt förvärv, eftersom det är en ombildad hyresrätt som blir bostadsrätt. Därför är det extra viktigt att alltid se till så att alla papper är i ordning, så att den ena partnern inte blir snopen när förhållandet tar slut.

“Vi vet alla relationer upphör, men inte om det är genom separation eller dödsfall. Då är det viktigt att man funderar på vad man tänker om en tillgång innan man köper det. Finns det skäl att ingå ett samboavtal eller skriva ett testamente?”, säger Margareta Brattström, professor i civilrätt.

ANNONS

Läs även: Sjudubbel avgiftshöjning på bostadsrätt efter nyår: ”Går under”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS