Sju av tio tillfrågade i Europas fastighetssektor tror på en recession före årsskiftet. Här är det som oroar branschen mest.

ANNONS

”Fastighetsbolagens förväntningar på lönsamhet har sjunkit dramatiskt sedan förra året, och återspeglar den oro som finns både när det gäller världsekonomin, branschen och geopolitiken”, säger Helena Ehrenborg, ansvarig för fastighetsbranschen inom PwC Sverige, i en kommentar till PwC:s och Urban Land Institutes årliga rapport om den europeiska fastighetsmarknaden.

Inflationen och räntorna är två stora orosmoln och synen på lönsamhet och personalbehov faller stort.

I förra årets undersökning uttryckte 52 procent ökad optimism för affärerna inför det kommande året. Nu har den siffran halverats.

En recession anses hotande nära

I dag tror sju av tio branschföreträdare att Europa går in i recession före årsskiftet.

Rapporten kikar även återkommande på bland annat europeiska storstäders attraktionskraft för investeringar.

”London håller ställningen som etta och Paris klättrar förbi Berlin upp på andraplatsen. Stockholm är kvar på plats 19, vilket är fem placeringar bakom Köpenhamn, som även i år vinner den nordiska investeringskampen”, konstaterar Helena Ehrenborg i pressmeddelandet.

Här kan du ladda ner rapporten Emerging Trends in Real Estate Europe 2023, som baseras på en undersökning med 1 038 aktörer inom den europeiska fastighetsbranschen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Analys: Svenska fastighetsbolag tickande bomb i Europa [Dagens PS]

Läs också: Här kommer fastighetsbolagens nästa stora kalldusch [Dagens PS]