Dagens PS

Fastighetsmiljardären till attack mot gratispengar

gratispengar
Hans Wallenstam är inte förvånad, säger han i Di-intervjun, över raset i fastighetsaktier. Det är gratispengarna fel, anser han. (Foto: Pressbild Wallenstam)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 sep. 2022Publicerad: 21 juni 2022

Fastighetsbranschen är svårt stukad på börsen – “gratispengar och till och med minusräntor” är främsta orsaken, enligt Hans Wallenstam.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hans fastighetsbolag, Wallenstam, är en av årets strykaktier på börsen med ett ras på 45 procent, nästan en halvering av värdet, skriver Di där fastighetskungen angriper centralbankernas generösa penningpolitik (i synnerhet under pandemin) för att vara den främsta bakomliggande orsaken till kursslakten som nu pågår på fastigheter på aktiemarknaden.

“Deras agerande har tidigare bidragit till att blåsa upp värdena på många tillgångar och då inte minst på fastigheter”, säger Hans Wallenstam till tidningen och pekar på gratispengarna i kombination med minusräntor.

När räntorna nu stiger nyktrar marknaden till. Det vill säga när baksmällan lagt sig, säger fastighetsmiljardären.

Han varnar samtidigt för hyperinflation om Riksbanken går för hårt fram, och det blir en knäck inte bara för konjunkturen och svensk ekonomi utan även för bostadsmarknaden.

Fastighetstoppen. Bostadspriserna kan rasa 50 procent

“Ett prisras på upp till 50 procent på bostadsrätter och en tvärnit för bostadsbyggandet går inte att utesluta”, säger Hans Wallenstam i Di-intervjun.

Risken finns att kraftigt höjda räntor inte alls dämpar inflation men att facken däremot kräver lönekompensation för prisökningarna, vilket driver upp inflationen ännu mer, varnar han.

Han minns särskilt den extrema finanskrisen i Sverige 1992 och som tvingade Riksbanken att temporärt chockhöja räntan till 500 procent.

ANNONS

Ytterst slog det mot fastighetssektorn, konstaterar han, och berättar om hur konkurserna stod som spön i backen och mynnade ut i personliga tragedier.

Hans Wallenstam är 60 år och har varit vd för sitt fastighetsbolag i mer än 30 år.

ANNONS

Senaste nytt

Han har gått all-in på en aktie: Wallenstam.

Hittills har han inte behövt sälja en enda Wallenstam-aktie utan tankar däremot fler, berättar han för Di.

Läs även: Michael Burry: “Som att titta på en flygkrasch”

Läs mer: Fastighetstopparnas börssmäll: 10 miljarder

Läs också: En tredjedel av börsvärdet i fastighetssektorn borta 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS