Under energikrisen hade en modern fastighetsbransch varit till hjälp. Nu inser fler vilken energiprestanda fastigheter bör klara och trycket på branschen ökar.

ANNONS

Fastigheters el och uppvärmning står för cirka 40 procent av energianvändningen i Sverige och det blev väldigt tydligt under energikrisen, det rapporterar Fastighetsnytt.

Möjligheterna har ökat

Det har visat sig att det är dyrt att inte ha uppkopplade fastigheter och fastighetssektorn väntas framöver få en mer dominerande roll i samhällsutvecklingen.

Förvaltningskostnaderna för bostäder, kontor och butiker ökade det senaste året med 18,6 respektive 25,7 procent.

Daniel Kraft, Head of Digital Investments & Transformation på Stronghold, säger att det rådande makroläget egentligen är det bästa som hänt proptech eftersom det gjort att möjligheterna till bättre fastighetsvärden har ökat.

Några trender inom proptech

”Vi har länge levt i en lågräntenivå där pengar tjänats på pengar, utan att behöva vara så aktiv i förvaltningen. Men framåt är det helt avgörande att försöka sänka kostnaderna för att bli framgångsrik”, säger han till Fastighetsnytt.

Några trender inom proptech är konsolidering av marknaden, bättre kravställning, större techteam, ökat fokus på kundens behov, teknik för energieffektivitet, mer automatiserad förvaltning och drift samt uppkoppling för datainsamling, med mera.

ANNONS
ANNONS