Dagens PS

Bidrag för renovering av obebodda fastigheter

Den som köper ett obebott hus på Irland och renoverar det kan få ett stort bidrag
Den som köper ett obebott hus på Irland och renoverar det kan få ett stort bidrag. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 juni 2023Publicerad: 22 juni 2023

Om du drömmer om att bo på en avlägsen ö har du chansen nu, Irland erbjuder nämligen ett bidrag på upp till 84 000 euro till den som bosätter sig på en av landets kustnära öar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att få bidraget på 84 000 euro, cirka 984 191 kronor, måste du köpa och renovera en obebodd fastighet på en av Irlands ganska isolerade öar, det rapporterar CNBC.

Avskräckande detaljer

Det finns dock några detaljer som kan avskräcka. Tidvattnet gör att öarna dagligen avskiljs från fastlandet och inte kan nås med broar eller gångvägar.

Det är väldigt få som bor på öarna, på ett 30-tal öar bor totalt cirka 3 000 personer, på vissa öar bor bara två personer året om och den största ön har cirka 700 bofasta invånare.

Varje år kommer cirka 300 000 besökare till öarna. De sjunkande befolkningsnivåerna och bristen på unga människor är ett problem.

Infrastrukturen är dåligt utbyggd och det kan bli ensamt så det passar inte alla att flytta till en avlägsen ö, dessutom kommer inte alla som väljer att flytta dit få hela det ekonomiska bidraget.

ANNONS

Senaste nytt

Tioårsplan med 80 åtgärder

Den irländska regeringens tioårsplan, “Our Living Islands” innehåller 80 åtgärder som ska stärka och stödja Irlands ösamhällen och de människor som bor där.

ANNONS

“Det handlar om att förbättra bostäder, bättre tillgång till viktiga tjänster inom hälsa och utbildning, leverera höghastighetsbredband och vidareutveckla våra utomhusfaciliteter, vilket i sin tur kommer öka turismen och stödja hållbara ösamhällen”, säger Heather Humphreys, Irlands minister för landsbygds- och samhällsutveckling, till CNBC.

Hon tillägger att det också ingår i planen att förbättra öarnas infrastruktur och öka jobbmöjligheterna, vilket inkluderar att förbättra möjligheten till distansarbete.

Bidragsprogram för hela Irland

Bidragen ingår i ett befintligt program som gäller hela Irland. Den som köper en ledig fastighet på en avlägsen ö får 60 000 euro, cirka 702 993 kronor.

Det är bara 10 000 euro, cirka 117 166 kronor, mer än om du köper en på befintlig ledig fastighet på Irlands fastland.

Det högsta bidragsbeloppet, 84 000 euro, går till dem som tar över en förfallen fastighet på en avlägsen ö. På fastlandet är bidraget för en sådan fastighet 70 000 euro, cirka 820 159 kronor.

Bidragen ska hjälpa människor att renovera gamla fastigheter som annars skulle förfalla så beroende på vilken renovering som krävs kan bidragspengarna snabbt ta slut.

För att få bidrag för en en fastighet måste den ha byggts innan 1993 och den får inte ha varit bebodd de senaste två åren, det skriver CNBC.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Irland inför hälsovarningar på alkohol – oroar WTO

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS