Dagens PS

Färre bankirer har lämnat London efter brexit än väntat

Bankirer London
Färre jobb har försvunnit från Londons finansdistrikt än förväntat. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 30 mars 2022Publicerad: 29 mars 2022

En av konsekvenserna av att Storbritannien lämnade EU med sitt brexit förväntades bli en flykt av bankirer från Londons finanssektor – men det har ännu inte skett. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bankirerna har inte flyttat från London i den takt man förutspådde i samband med brexit. Bara 7 000 tjänster har flyttat till EU, enligt den senaste datan från konsultbolaget EY.

Det är bara en fraktion av de effekter som förutspåddes när brexit-processen debatterades, rapporterar Bloomberg. 2016 skrev revisions- och konsultbolaget PwC i en rapport att de förväntade sig att antalet jobb i den finansiella sektorn i London skulle minska med 100 000.

Av de 7000 som faktiskt flyttat har flest begett sig till Paris, 2 800 jobb, följt av Frankfurt och Dublin med 1800 respektive 1200 jobb.

Det har visserligen varit en stor flykt av kapital från Storbritanniens huvudstad efter brexit, även där har trenden lugnat ned sig. 24 bolag har sagt att de kommer att skifta totalt 1,3 biljoner pund (15,9 biljoner kronor) i tillgångar från Storbritannien till EU, men den siffran har legat på samma nivå de senaste 18 månaderna, skriver Bloomberg.

“De flesta företag slutförde de flesta väsentliga operativa åtgärderna långt före Brexit-deadline 2020 och kunde betjäna kunder i både Storbritannien och EU utan onödiga avbrott”, skriver Omar Ali, chef för finansiella tjänster i Europa, Mellanöstern, Indien och Afrika på EY.

Läs även: London har förlorat 1 000 miljarder pund på Brexit

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS