Dagens PS

London har förlorat 1 000 miljarder pund på Brexit

London Brexit
London är ett "powerhouse" för tech-startups inom klimatteknik. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 17 apr. 2021Publicerad: 17 apr. 2021

London har förlorat mer än en triljon pund på Brexit, vilket är långt över förväntningarna. Detta enligt en ny studie från tankesmedjan New Financial. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar om den nya studien från tankekedjan New Financial som studerat hur finansbolag flyttat aktiviteter, personal och över en triljon brittiska pund, motsvarande 11,6 triljoner svenska kronor, till olika hubbar i EU. En triljon är 1 000 miljarder, och en miljard är i sin tur 1 000 miljoner.

“Vi tycker att det är en underskattning och vi förväntar oss att siffrorna kommer att öka med tiden: vi är bara i slutet av början av Brexit”, står det i studien enligt Reuters.

Enligt studien har 7 400 finansjobb flyttats från London till EU, men att det kommer att bli fler då en del omstruktureringar försenats på grund av Coronapandemin. Staden dit flest av jobben flyttat är Dublin på Irland, följt av Paris, Luxemburg, Frankfurt och Amsterdam.

Banker har flyttat eller flyttar över 900 miljarder pund i tillgångar från Storbritannien till EU, medan försäkringsgivare och kapitalförvaltare har överfört över 100 miljarder pund i tillgångar och fonder, vilket minskar den brittiska skattebasen, skriver Reuters.

“Vi förväntar oss att Frankfurt kommer att vara ‘vinnaren’ när det gäller tillgångar på längre sikt, och att Paris i slutändan kommer att bli den största mottagaren när det gäller jobb”, står det att läsa i studien från New Financial.

Läs mer: Brexit-smäll för London – så stort är tappet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS