Världens fraktpriser har fortsatt att falla i takt med att de globala handelsvolymerna avtar till följd av minskad efterfrågan på varor. Detta visar ny data från S&P Global Market Intelligence. 

ANNONS

Även om de minskade fraktkostnaderna till viss del beror på att leveranskedjorna har börjat återhämta sig efter pandemin så beror en stor del av trenden på minskad efterfrågan.

Världshandelsorganisationens (WTOs) senaste Goods Trade Barometer visar att volymen för världens handelsvaror har nått en plattå. Den årliga tillväxten minskade till 3,2 procent under årets första kvartal, jämfört med 5,7 procent under det sista kvartalet 2021.

”Minskad trängsel i hamnarna och färre ankommande fraktfartyg var de huvudsakliga orsakerna bakom minskningen i fraktpriserna. Baserat på förväntningarna på allmänt försvagade handelsvolymer så förväntar vi oss inte att den extrema trängseln ska återkomma under kommande kvartal”, skriver S&P på onsdagen.

Lägre fraktpriser tecken på global recession

Ett nyckeltecken för global recession är stagnerande global tillväxt, något som WTO nyligen lyft i sin Goods Trade Barometer. En rapport som ger en bild i realtid av vart den globala handeln är påväg.

Den senaste rapporten släpptes i augusti och visade på att den globala handeln har bromsat in. Bland annat ska det bero på kriget i Ukraina och omfattande lockdowns till följd av pandemin i Kina.

Möjliga ljuspunkter

Vad gäller möjliga ljuspunkter så skulle förändringar i Kinas Covid-strategi eller eldupphör i Ukraina kunna utgöra möjliga lättnader för den globala handeln, enligt en kommentar från S&P. Det skulle i sin tur kunna få positiva effekter på de fallande fraktkostnaderna.

En annan positiv kommentar angående global frakt är att leveranskedjorna fortsätter att flyta på bättre och bättre, även om de fortfarande är kvar på historiskt höga nivåer, enligt rapporten Global Supply Chain Pressure Index.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Shipping rates are still falling, in another sign that a global recession may be coming [CNBC]

Läs även: Prognoser: Då är energikrisen slut och börsen stabil [Dagens PS]