Extroverta företagsledare med karisma är inte det bästa för aktieägarna. Det visar en studie från Harvard. Extroverta företagsledare kan till och med dra ned värdet på företagen.

ANNONS

Studien, som publicerades i Harvard Business Review, konstaterar att det inte är enbart av godo med karismatiska och synliga företagsledare. Forskare analyserade 3.000 företagsledare mellan åren 1993 och 2015.

Vd och kändis

Den extroverta ledaren, som till exempel Teslas Elon Musk och Goldman Sachs David Solomon, är kändisar utanför sina respektive företag – men det visar sig att det kanske inte är det bästa för aktieägarna.

Forskarna kom fram till att just de extroverta ledarnas företag hade högre volatilitet på aktiemarknaden, och att de inte lyckades omvandla risk till rätt värdering av aktien.

Utåtriktade kan sänka värde

Företag med ledare som uppfattades som samvetsgranna hade lägre volatilitet, och lyckades bättre med att ge aktieägarna högre avkastning på investeringen.

De karismatiska företagsledarna kan ha negativ påverkan på investerarnas uppfattning om företagen, och därmed värdet. Enligt Fortune kan det bli särskilt tydligt i mer konservativa branscher, som till exempel finansbranschen. Där kan uppfattningar väga tungt när det gäller hur marknaden reagerar.

ANNONS
ANNONS

Image viktigt i finanssektorn

Steve Boivie, medförfattare till studien, tror att yttre uppfattningar om företagsledare sannolikt påverkar investerare mer i till exempel banksektorn.

”Det skulle inte förvåna mig om vd:ns personlighet har större effekt på firmor där så mycket av verksamheten hänger på att producera finansiell förmedling eller interagera direkt med kunder”, säger han till Fortune.’

Musk typexempel

Forskarna är dock noga med att understryka att det inte går att göra några säkra påståenden utifrån resultaten. Investerare går på flera faktorer när de utvärderar ett bolag, inte bara hur företagets ledare framstår.

Däremot säger man att det är klokt att ha lite koll på hur personen ifråga ter sig för omvärlden.

Utåtriktade företagsledare ger lägre aktieutdelning
Elon Musk, urtypen för den karismatiske, extroverta ledaren, erkänner själv att han agerar impulsivt. Foto: TT

Här är det svårt att inte nämna Elon Musk. Han ingick inte i studien – men har öppet erkänt att han är impulsiv. Tesla har under åren som gått varit minst sagt volatilt på aktiemarknaden, och har kämpat för att ge sina ägare utdelning.

En företagsledare av Musks typ kan gå från att vara bra för företaget till att sänka dess värde.

ANNONS
ANNONS

”Styrelser skulle tjäna på att försäkra sig om att företagsledare gör sitt bästa för att självreglera sig i offentligheten”, skriver forskarna i Harvard Business Review.

Läs även: Elon Musk avstår styrelsepost i Twitter – aktien faller [Dagens PS]

Läs även: Goldman Sachs vd med dubbelliv: DJ på stor musikfestival [Dagens PS]