Det hävdar proffsen som Aftonbladet talat med. Och orsaken är coronaviruset. ”Den svenska Riksbanken är ingen isolerad ö”. Det säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till tidningen och tillägger att den amerikanska centralbanken Federal Reserve nu tydligt demonstrerat att den tar coronaviruset på största allvar.

ANNONS

Fed tog i går det ovanliga beslutet att sänka räntan till rekordlåga nivåer och bedömare tror att även Riksbanken kan komma att justera ned räntan till minus igen efter beslutet att höja den viktiga styrräntan till noll i december.

”Det är högsta beredskap hos Riksbanken just nu”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, till AB.

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, är inne på samma linje och menar att Riksbanken i likhet med Fed kan tvingas till marknadsstimulanser.

”De kan bli tvungna att gå tillbaka till minusränta. Det kan också vara så att de startar upp obligationsköp i större omfattning igen för att förse marknaden med likviditet”, säger hon bland annat.

För svenska exportbolag skulle det vara en tung smäll om centralbanker runt om i världen sänker räntan, men inte svenska Riksbanken. Det skulle stärka kronan och slå mot exportbolagen, samtidigt som det skulle löna sig att investera i kronan. Det är inte en önskvärd utveckling, menar Joakim Bornold.

ANNONS
ANNONS

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, tror till skillnad mot sina kollegor att Riksbanken in i det sista försöker undvika minusränta. Sannolikheten för att räntan reposänks på nytt bedömer hon som låg, förklarar hon i AB-artikeln.