Industriekonomerna är mer pessimistiska till den ekonomiska framtiden i Sverige, enligt en ny rapport från Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna. De flesta tror att ekonomin kommer att växa långsammare, men det finns också en möjlighet för recession.

ANNONS

Mats Kindvall, chefekonom på Teknikföretagen säger till Sveriges Radio att det är flera omvärldsfaktorer som har lett till den nya situationen. Det handlar om kriget i Ukraina, som driver upp inflationen och skapar nya flaskhalsar i ekonomin, räntehöjningen från Riksbanken och inte minst Kinas nya nedstängningar.

Hur det i slutändan kommer att påverka ekonomin går inte att förutsäga. Recession är ingen omöjlighet.

Rapporten som Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna ger ut gemensamt spår att tillväxten blir 2,5 procent i år och en procent nästa år. Det är lägre än den prognos som man tidigare har kommit med.

Recession ”inte huvudscenario” – men möjligt

Mats Kindvall säger att de stora räntehöjningarna som nu genomförs globalt kommer att sakta ned hela världsekonomin och att Sverige kommer att påverkas av det. Det finns också en risk för recession, alltså lågkonjunktur. Den risken bedöms emellertid just nu inte vara så stor.

Världsekonomins efterfrågan kan minska och det kan drabba svenska företag som på sikt kan få behöva göra personalneddragningar.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Blytunga vd:ar i Europa: ”Stor recession på väg” [Dagens PS]
Tyska investerare ”något mindre pessimistiska [Dagens PS]