En ekonomisk chock, en ”stor recession”, är i antågande och hotar Europa, enligt flera toppchefer. Även flera andra bedömare talar om riskerna på nedsidan för ekonomin.

ANNONS

Stefan Hartung, vd för den tyska ingenjörs- och teknikjätten Bosch, är en av dem som nu ser en svår lågkonjunktur närma sig vid horisonten, berättar CNBC.

”Visst ser vi en stor lågkonjunktur i vardande, det är precis vad vi ser – det är på gång”, säger Bosch-chefen.

Förra veckan sade även svensken Ola Källenius, vd och chef för ledningsgruppen på Mercedes-Benz Group, till CNBC att biljätten nu tampas med ett ”utmanande affärsklimat”.

Samma sak säger Volkswagens vd Herbert Diess.

Och Maersks vd Søren Skou sade nyligen, berättar CNBC, att rederijätten – som är världens största – håller ett öga på recessionsrisken.

Orosfaktorerna för Europas ekonomi är många

CNBC har varit i kontakt med flera av vd:arna på Europas så kallade blue chip-företag, det vill säga de allra största och välrenommerade bolagen, som enligt artikeln fruktar att en ”betydande lågkonjunktur” är på väg.

Kriget i Ukraina, inflationen som riskerar att övergå i stagflation, de fortsatta leveransstörningarna, bristen på halvledare, covid-nedstängningarna i Kina – orosmolnen är många och bekymrar toppcheferna.

ANNONS
ANNONS

I mars nådde inflationen i euroområdet rekordhöga 7,5 procent. Men den Europeiska centralbanken, ECB, har varit mer duvaktig än Bank of England och USA:s centralbank Federal Reserve, som båda börjat höja styrräntorna för att tygla inflationen.

Internationella valutafonden, IMF, har justerat ner tillväxtprognosen globalt i år.

Världsbanken har också sänkt sina prognoser för den globala tillväxten från 4,1 procent till 3,2 procent.

När det gäller EU har den internationella valutafonden, IMF, skruvat ner tillväxtprognosen till endast 2,8 procent i år (läs mer om det här: ECB-topp: ”Europas ekonomi stagnerar”).

Chefsekonom: Ett abrupt gasstopp ökar recessionsrisken

Berenbergs chefsekonom Holger Schmieding uppgav i en kommentar på fredagen att det lutar åt nedsidan på kort sikt för den ekonomiska tillväxten i Europa.

Särskilt skulle ett omedelbart stopp för den ryska gasimporten öka risken för en recession i Europa, varnar han.

Även i USA finns risk för en långvarig och djup lågkonjunktur, menar han.

ANNONS
ANNONS

Mark Branson, ordförande för den tyska finansinspektionen BaFin, bedömer att ytterliggare avbrott i energiförsörjningen utgör allvarliga risker mot ekonomin.

Tyskland är EU:s största ekonomi.

”Vi ser redan att tillväxten är nere på runt noll i många jurisdiktioner, inklusive här, och det är sårbart. Det är också sårbart från de pågående covid-relaterade chockerna”, säger Mark Branson, enligt CNBC.

Den tyska FI-toppen anser att det är en ”cocktail” med inflationen i fokus som brådskar att hantera.

Även Slawomir Krupa, vice vd på Societe Generale, talar om risken för en europeiska lågkonjunktur.