Covid-nedstängningarna i Kina kan utlösa de värsta logistikproblemen hittills globalt och få de tidigare problemen att framstå som blygsamma.

ANNONS

Kina brottas med det allvarligaste covid-utbrottet sedan pandemin startade i början av 2020.

Containrar samlas på hög i de kinesiska hamnarna och varor som ska skeppas ut i världen sitter nu fast i Kina, vilket hotar tillväxten i den globala ekonomin.

”Många av de saker som vi använder runt om i världen och som tillverkas har komponenter från Kina, säger Richard Martin, vd på IMA Asia, till CNBC och menar att dagens problem i den globala leveranskedjan kan bli mycket värre än under 2020 och 2021.

Så slår flaskhalsarna mot världen och Kina

Han uppger att Kina står för 20 procent av efterfrågan på varor globalt, men att landets roll i leveranskedjan i själva verket är mycket större än så.

För världsekonomin förvärras utsikterna av det pågående kriget i Ukraina, de ”börjar bli ganska dystra”, säger Richard Martin om de ekonomiska utsikterna.

Rob Subbaraman, chefsekonom och ansvarig för globala marknader och forskning i Asien på Nomura, menar att den uppkomna situationen drabbar Kina hårdast.

”Kina är mycket sårbart just nu”, säger han till CNBC och räknar med bland annat ett ras för Kinas detaljhandel i mars.

ANNONS
ANNONS

Kina har en nollstrategi mot covid-19 och agerar kraftfullt med omfattande restriktioner och nedstängningar för att minimera risken för smittspridning av viruset.

Metropolen och finansnavet Shanghai är just nu mest utsatt för de kinesiska myndigheterna nolltolerans mot covid-smitta, men även på flera andra håll i Kina gäller tuffa restriktioner.