Nedstängningar i Kina på grund av covid gör att så många lastcontainrar samlats i landets hamnar att lastbilsförare inte kan ta sig fram.

ANNONS

I Kinas största hamn i Shanghai ansamlas containrar fyllda med kemikalier och frysta livsmedel på grund av stadens covid-nedstängning och virustester av förare gör att lastbilar inte kan köras fram till hamnen och hämta gods, det rapporterar Fortune.

På onsdagen sade Ocean Network Express att brist på lastbilar som kan transportera containrar från hamnen hindrar godkännande av import. Hamnen fungerar normalt, men det kritiskt höga antalet kylcontainrar och containrar med frakt som klassas som farligt gods gör att den typen av last kanske inte kan lossas från fler fartyg.

Brist på lastbilar

Shanghai är nu epicentrum för det värsta utbrottet av covid-19 i Kina på två år, bara på onsdagen rapporterades 20 000 nya fall. Även företag i staden drabbas av bristen på lastbilar, exempelvis kämpar chipjätten Semiconductor Manufacturing Corp. för att säkra lastbilar som kan köra ut deras varor.

Lastbilar som flyttar råvaror från hamnar till fabriker i landet utgör en avgörande del av Kinas leveranskedjor och bristen bidrar troligtvis till att fartygsköer utanför Kina ökar och orsakar ännu mer förseningar och högre fraktpriser.

Leveranser kan dirigeras om

Fortune skriver att enligt Speditörer försenas leverans och retur av containrar till hamnar också av skärpta restriktioner för lastbilsförare i andra delar av Kina.

Eventuellt kommer leveranser av fryst mat och farligt gods, som exempelvis litiumbatterier, inte kunna levereras till Shanghai utan kan behöva dirigeras om till andra hamnar, det skriver Fortune.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kina: Störst brist på litium – inte nickel [Dagens PS]