Dagens PS

Experter: Elon Musk kan driva X i konkurs

Elon Musk
Elon Musk riskerar att försätta X i konkurs, enligt flera bedömare. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 dec. 2023Publicerad: 03 dec. 2023

Elon Musk står som bekant bakom X, tidigare Twitter, och bedömare anser att han är på väg att driva bolaget mot ruinens brant. Och det förbryllar experterna, skriver BBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

X skakas av en panikflykt från annonsörer som inte vill förknippas med bland annat hyllningar till terrornätverk och nazi-symboler.

Bland andra amerikanska jättarna Disney och Apple är ett par i raden av företag som har slutat annonsera på X.

Elon Musk köpte X i april i år för 44 miljarder dollar och har sedan döpt om det sociala mediet till X.

Nu kan företaget under Musks ägande gå i konkurs. Det kan låta otänkbart men är fullt möjligt, skriver brittiska BBC som talat med flera experter om detta.

Elon Musk utesluter inte konkurs för X

Och Elon Musk har själv uttalat, senast i veckan, att X kan gå omkull på grund av att de många företagens reklambojkott mot sajten.

Pengarna forsar ur X men någon strategi för att vända på det finns inte, konstaterar Mark Gay, kundansvarig på marknadsföringskonsultföretaget Ebiquity, i en intervju med BBC.

“Man behöver inte vara expert på sociala medier för att förstå och veta att det inte kommer att vara bra för affärerna att offentligt och personligen attackera annonsörer och företag som betalar X:s räkningar”, tillägger Jasmine Enberg, chefsanalytiker på Insider Intelligence.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Abonnemang räcker inte som plåster på såret

BBC som tidigare intervjuat Elon Musk uppger att prenumerationsavgifter inte kan täcka upp för de stora förlusterna av reklampengar.

Dessutom står Elon Musk i skuld efter Twitter-affären och måste betala 1,2 miljarder dollar i räntekostnader efter X-köpet, har Reuters rapporterat.

Elon Musk verkar heller inte så intresserad av att stoppa in pengar från sin egen förmögenhet i X.

I ett värstascenario blir konkurs lösningen, även om Musk till varje pris vill undvika det eftersom det skulle skada hans rykte allvarligt som affärsman, enligt analysen.

Professor: Rörigt och komplext

“Det skulle bli väldigt rörigt och komplext”, säger Jared Ellias, professor i juridik vid Harvard Law School, som ändå inte riktigt vill tro att det slutar så pinsamt.

Men samtidigt måste X, framgår det, hitta en annan betydande intäktskälla snabbt.

ANNONS

Här har Musk lanserat en ny tjänst för ljud- och videosamtal på X.

X har även potential att ta till vara sin “skattkammare” av konversationer som ” kan användas för att träna chatbots”, skriver BBC och konstaterar att Elon Musk värderar dessa inlägg på X som “oerhört värdefulla”.

Läs mer: Krisen fördjupas – ännu fler bolag slutar annonsera på X Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS