”Det skapar bättre förutsättningar för en trevlig kursresa över tid”, menar Börsveckan.

ANNONS

Gabriel Isskander, som står bakom krönikan som publiceras på Placera.nu, slår fast att aktiesparare gör klokt i att följa den så kallade pilotskolan.

”Det säger sig själv att en vd som har ett stort ägande kommer fokusera hårt på att få aktien att utvecklas bra. Man sitter i samma båt som övriga aktieägare”, resonerar han och understryker att det handlar om trovärdighet.

Börsveckan har med hjälp av ägardatatjänsten Holdings tagit fram en lista över de vd:ar på huvudlistorna som sitter på störst aktieinnehav. En rungande majoritet av bolagen uppvisar enligt artikeln ”markant högre” avkastning än Stockholmsbörsens breda index.

Framför allt småbolag kännetecknas av aktieägare av kött och blod, påpekar Börsveckans skribent, vilket han applåderar.

Men det finns också en rad större bolag som har just den typen av ägare i stället för i huvudsak stora fondbolag och institutioner, bland annat nämns H&M där vd:n Karl-Johan Persson ruvar på en stor aktiepost via familjens maktbolag Ramsbury.

Det gör att klädbolaget inte syns i det här sammanhanget.

Finansmannen Melker Schörling lyfts annars fram som ”kanske den mest framgångsrike piloten vi haft i Sverige”.

ANNONS
ANNONS

Gabriel Isskander skriver att under ”Schörlings tid som vd så utvecklades Securitas till en internationell storaktör och värdet på aktierna flerfaldigades och lade grunden till Schörling-imperiet med stora positioner i bolag som Assa Abloy, Hexagon och AAK för att nämna några”.

FastPartner, Lundbergs, Balder, New Wave, Traction, Wallenstam, BTS Group är några bolag på den aktuella listan där vd:arna har stora aktieposter.

Läs mer om hur experten tänker på Placera.nu.