Efter att guldpriset i dollar sjönk med 6,5 procent förra månaden ligger guld nu nära botten. Men det kan snart ta en tvär vändning, tror råvarustrateger som sajten Kitco har talat med. I euro och yen har priset redan stigit tvärt.  

ANNONS

Guldpriset ligger nu på 1 800 dollar per uns, vilket är lågt. Men det är bara ett tillfälligt tillstånd, menar Mike McGlone, som är råvarustrateg på Bloomberg Intelligence.

Investerare har omvärderat sina placeringar i samband med den amerikanska centralbanken Feds beslut om snara och snabbt stigande höjningar av reporäntan. Det gör att man letar efter pålitliga värdereserver – som guld – snarare än riskabelt spelande.

”En dag kommer vi att vakna upp och guldet kommer att ha hoppat upp över 2 000 dollar per uns, vilket är en motståndspunkt som kommer att ge guldet stöd”, säger McGlone till Kitco.

En av de faktorer som kommer att dra i gång ett nytt rally på marknaden för guld är Federal Reserves åtstramningar, som kommer att öka.

”Den här veckan hade vi det första goda tecknet som jag har sett på ett tag. Jag använder feds ettårsterminer för att bedöma kursriktningen. Och de har precis påbörjat sin åtstramning. Varför? För att aktiemarknaden har kommit till en inflektionspunkt och försvagas”, säger McGlone.

Guld värdereserv vid inflation och deflation

”Vi är på väg mot en punkt där aktiemarknaden kommer ner så mycket att Fed inte längre måste fortsätta med åtstramningarna, inflationen lättar och det kommer att ge oss ett skifte tillbaka till en deflationsmiljö. Det är några av de bästa förutsättningarna för guld på de senaste åren”, säger McGlone.

Långsiktigt tror han att deflationen blir ett större problem än inflationen, även om den rusar just nu. Bränslepriser och energipriser kommer att vända, vilket gör guld till en bra värdereserv i en föränderlig miljö.

ANNONS
ANNONS

I motsättning till många andra investerare menar McGlone dock att en investering i guld också bör paras ihop med investeringar i bitcoin.

”Ser man till en portföljer i dag är guld naket utan bitcoin”, konstaterar han.

Läs också:

Guld sopar banan med kryptovalutor [Dagens PS]