När som det bäst behövdes klev guld fram och visade att tillgångsslaget återigen är ett bra skydd mot såväl inflation som börskrascher. Kryptovalutorna har däremot numera ett sargat förtroendekapital att reparera.

ANNONS

Kryptovalutor valt som inflationsskydd

Sentimentet har svängt snabbt för de båda tillgångsslagen. Kryptovalutan bitcoin var förra decenniets överlägset bästa tillgångsslag i världen.

De senaste åren har flera kapitalförvaltare valt att inkludera kryptovalutor som en naturlig del i förvaltningen. Inte sällan med argumentet att det är ett bra skydd mot inflation och börsnedgång.

En av de största investerarna

En av de mest prominenta investerarna – hedgefondsmiljardären Paul Tudor Jones – deklarerade bara för ett halvår sedan att han numera har 5 procent av portföljen i bitcoin.

Enligt Jones hade bitcoin övertagit guld som en säker hamn i händelse av inflation. Kapital strömmade vid den tiden ut ur fonder med guld och in i fonder med kryptovalutor.

Platt fall för bitcoin

Efter snart ett halvår med galopperande inflation och börsfall kan man konstatera att det var feltänkt. Guldet har fått en rejäl revansch.

Hittills i år är priset på guld upp 3,3 procent medan det är platt fall för bitcoin och alla andra kryptovalutor.

Som framgår av diagrammet nedan från CoinDesk har bitcoin tappat mer i värde än USA-börsen.

Källa: Coindesk

Ethereum Classic ned 34 procent

Och det är som sagt inte bara den största kryptovalutan bitcoin som fallit i värde. Under den blodiga aprilmånaden, då bitcoin&co skulle visa sitt skydd, föll alla de stora kryptovalutorna (se diagram nedan).

ANNONS
ANNONS
Källa: Coindesk, cryptoperformance in April 2022

Sämst gick det för Ethereum Classic (ETC) som tappade 34 procent.

Det kommer att ta ett tag för kryptovalutorna att reparera det här förtroendetappet.

Relaterade artiklar:

Börskrasch – 400 miljarder borta i Sveriges största bolag. Dagens PS