Det är inte bara Facebook som kommer att tjäna på att bolaget nu genomgår en förändring och blir det nya ”Meta”. Andra plattformar och utvecklare kommer också att blomstra. Det gör aktierna attraktiva och köpvärda.

ANNONS

Förra månaden ändrade Facebook sitt företagsnamn till Meta. Det nya namnet reflerkterar företagets tillväxtambitioner och att man nu söker sig utanför den sociala mediesektorn. Metas ambition är att skapa nya digitala möjligheter att arbeta och spela i en virtuell värld. Det här skapar en enorm möjlighet för investerare, menar investmentbanken Morgan Stanley.

Analytikern Brian Nowak menar att Metaverse har en potentiell marknad på 8000 miljarder dollar som väntar. Han ser framför sig att Meta utvecklar vad som ”högst sannolikt blir nästa generations social media-, streaming- och gaming-plattform.”

Men  övergången kommer att bli krävande av många skäl. Därför tror Morgan Stanley att utvecklingen av Metaverse kommer att vila på en rad andra utvecklare som lanserar sig själva på själva plattformen. Det skapar möjligheter för flera olika tech-bolag. Därför signalerar man köpläge på flera av dem.

Facebook

Den mest uppenbara vinnaren på transformationen är Facebook själva, eller Meta, som bolaget nu kommer att kallas. Även om investeringen I Metaverse beräknas kosta 13,6 miljarder dollar kommer det att leda till vinst när bolaget bygger nästa generation av social media, menar Morgan Stanley. Man pekar också på ett fortsatt positivt kassaflöde.

Roblox

Spelföretaget Roblox har möjligheten att öka de 47 miljoner dagliga användare som man redan har, när Metaverse drar igång med nya former av annonsering, sponsorskap och e-handelsmöjligheter, tror Morgan Stanleys analytiker.

Alphabet

Man tror också att Googles moderbolag Aphabet kommer att vinna på Metaverse, eftersom det bolaget har stark trafik, inriktning på förstärkt verklighet, välutbildade dataingenjörer och ett övertag på området.

Snap

Man lyfter också Snap som en tänkbar vinnaraktie, just på grund av inriktningen på förstärkt verklighet.

”Om tekniken för förstärkt verklighet blir viktig för Metaverse kommer det att påverka värdet”, säger Nowak till CNBC.

Unity

Unity Software, den mest använda utvecklingsprodukten i videospelsindustrin. Det här innebär att aktien kan gynnas av Facebooks övergång till Metaverse. Unity har en stark position inom marknaden för spelmotorer som klarar att designa 3D-innehåll.

ANNONS
ANNONS

“I ett scenario där Metaverse attraherar ett stort antal innehållsproducenter även utanför spelvmarknaden (till exempel för att bygga virtuella butiker, 3D-modeller av hem och så vidare), så tror vi att Unity kan användas som en riktig ‘picks and shovels’-industri för en användarskara utanför (och inuti) den nuvarande kärnan av spelutvecklare och konstnärer”, säger Nowak till CNBC.

Just nu tror Morgan Stanley för en fortsatt omedelbar tillväxt som ligger över börsens genomsnitt de närmaste tolv månaderna – utom för Unity, vars framgångar är mer osäkra och ligger längre fram i tiden.

Läs också:

Är Metaverse framtiden för svensk [Dagens PS]
Analys: Gamingbolag med bevisad tillväxtstrategi [Dagens PS]
18-årig svensk miljonär på succé – köper bostad [Dagens PS]