I hemlighet har Klarna beslutat om att genomföra en aktiesplit, vilket kan vara första steget till en börsnotering, enligt bedömare.

ANNONS

Dagen efter det att Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski i en intervju med Dagens Industri deklarerat att bolaget inte förbereder en börsintroduktion, så beslutade Klarna på en extra bolagsstämma att genomföra en aktiesplit, berättar Svenska Dagbladet som tagit del av protokollet från Klarna-stämman.

Klara utökar mängden aktier men ägarbilden är densamma och förändringen godkändes av Finansinspektionen den 4 januari i år, framgår det.

Aktiesplittar brukar föregå börsnoteringar för att priset per aktie ska bli rimligt för småsparare och andra investerare.

”Kan mycket väl vara en förberedelse inför en börsnotering”

”Det kan mycket väl vara en del av förberedelserna inför en börsnotering”, säger Sverre Linton, chefsjurist på aktiespararna, om Klarnas drag till SvD.

I ett mejl till tidningen skriver Klarnas pressavdelning att det bara är spekulation att aktiespliten syftar till en börsintroduktion och att det inte är något som bolaget kommenterar.

Enligt Sverre Linton kan Klarna, genom uppdelningen av aktier, även ha andra avsikter, exempelvis att förvärv planeras och där aktier i fintechbolaget utgör en del av betalningen, skriver SvD.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Klarna expanderar med ”pay now” i nio nya länder [Dagens PS]

Läs mer: Klarna-avhoppare rika på sina egna bolag [Dagens PS]