Svenska teknikbolaget Exeger lägger i ny växel efter pandemin och lanserar en rad produkter. Viktigast är en ny fabrik i centrala Stockholm som ska tillverka solceller.

ANNONS

Precis som för många andra bolag saktade pandemin ner produktionsplanerna för Exeger.

Men nu har företaget beslutat sig för att investera i en fabrik för storskalig tillverkning av solcellsmaterial, i partnerskap med delägaren ABB.

”Det är en stor milstolpe för oss, och fabriken som ska ligga i centrala Stockholm blir avgörande för att vi ska kunna nå våra mål om ett stort globalt genombrott”, säger Giovanni Fili, Exegers vd och grundare, till Di.

Han är optimistisk om att få i mål alla tillstånd i år, och att produktionen ska komma i gång 2022 eller 2023.

Stor arbetsgivare 

Det handlar om investeringar i en ny fabrik som uppgår till en halv miljard kronor, som Giovanni Fili säger så småningom kommer ”att bli en stor arbetsgivare i Stockholm”.

För att komma igenom krisen tog Exeger förra året in nytt kapital – där familjeföretaget Stena blev storägare efter att ha köpt aktier för totalt 262 Mkr.

Och nu är Exeger laddade att börja sälja produkter med sina egenutvecklade solceller från den nuvarande produktionsanläggningen vid Stockholms Kungliga Tekniska Högskola.

Välkända företag 

Bolaget samarbetar med stora och välkända företag, bland annat solcellsdrivna hörlurar från JBL/Harman, som är ett dotterbolag till Samsung.

ANNONS
ANNONS

Giovanni Fili lyser av förväntan.

”Tidplanen är inte spikad, men ambitionen är att de första produkterna når butikshyllorna före sommaren och att fler följer under hösten”, säger han.

Läs mer: Nu kan du dra av på skatten för solceller