Det är blodrött på Stockholmsbörsen under måndagen – OMXS-index föll 2,8 procent under handelsdagen. Även övriga Europa och Asien tappade kraftigt. 

ANNONS

Det är härvan kring det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande och dess likviditetsproblem som driver oron på marknaden. Läget är också spänt inför kommande räntebesked från USA, Storbritannien och Japan senare i veckan, skriver TT.

Fastighetsbolaget Evergrande har sitt säte i Shenzhen i Kina och tyngs av skulder på motsvarande svindlande 2 600 miljarder kronor. Bolaget har störtdykt på börsen de senaste dagarna, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Vissa bedömare har jämfört med fallet för Lehman Brothers i USA 2008, vilket blev inledningen på den globala finanskrisen. Andra bedömare menar att krisen sannolikt inte kommer sprida sig utanför Kina. Kinesiska konkursförsäkringar, även kallade kreditswappar, har stigit till nära högsta nivån på ett år, rapporterar Dagens industri.

Börsfallet slår hårt mot industri-, verkstad- och råvarussektorerna. Atlas Copco tappar mest av storbolagen på Stockholmsbörsen med en nedgång på 4,9 procent. Sandvik backade 4,0 procent.

Astra Zenecas nyhet om att läkemedlet Enhertu förlänger överlevnaden för patienter som drabbats av bröstcancer får bolaget att gå emot strömmen när det är blodrött på Stockholmsbörsen. Astra Zenecas aktie steg 5,2 procent. H&M återhämtade sig under dagen och vände från minus 2,4 procent till plus 0,4 procent.

ANNONS
ANNONS

Börsdagen var den sämsta sedan den 11 maj, skriver Dagens industri. 

Läs även: Fortsatt ras i Evergrande – jämförs med ponzibedrägeri [Dagens PS]