Dagens PS

"Europas energikris kommer pågå till slutet av 2023"

Energy Aspects oljeanalytiker Amrita Sen tror att Europas energikris kommer hålla i sig till slutet av nästa år och menar att Ryssland behövs för att balansera marknaden
Energy Aspects oljeanalytiker Amrita Sen tror att Europas energikris kommer hålla i sig till slutet av nästa år och menar att Ryssland behövs för att balansera marknaden. (Foto: Energy Aspects)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 sep. 2022Publicerad: 23 sep. 2022

En oljeanalytiker tror att Europas energikris kan pågå till slutet av nästa år och menar att Ryssland behövs för att balansera marknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Energy Aspects oljeanalytiker Amrita Sen menar att Ryssland behövs för att balansera marknaden, inte bara den kommande vintern utan möjligen också nästa vinter och till slutet av nästa år, det rapporterar Bloomberg.

Rysslands invasion av Ukraina har förändrat energiflödena och drivit upp priset på naturgas i Europa och det har tvingat fram drastiska åtgärder, som att Tyskland har nationaliserat sin största importör av gas.

Tror oljepriset kommer stiga i slutet av året

Under årets fjärde kvartal väntas oljan bli mer volatil på grund av sådant som oro för en möjlig lågkonjunktur och Kinas nedstängningar i landets kamp mot covid-19.

Amrita Sen tror att råolja troligtvis på kort sikt kommer handlas för cirka 90 dollar, drygt 998 kronor, innan den i slutet av året stiger till 120 dollar, cirka 1 331 kronor, per fat.

Viktiga marknadsutvecklingar för investerare

På fredagen var det globala riktmärket för Brentoljan nästan 90 dollar, vilket nästan är 30 procent lägre än de höga priserna i juni.

Det föreslagna pristaket på rysk råolja och hur mycket ytterligare olja från OPEC+-producenten kan absorberas av Kina och Indien när ett EU-förbud mot import träder i kraft i december är viktiga marknadsutvecklingar som investerare tittar på.

ANNONS

Mer rysk olja förväntas till Asien

Enligt Amrita Sen har de bästa asiatiska konsumenterna kapacitet att ta extra fat, men flödena kan begränsas av eventuella banksanktioner. 

“Vi förväntar oss att mycket mer rysk olja flyter till Asien, märker om och hittar hem,” säger hon till Bloomberg, och tillägger att det dock betyder att väldigt mycket olja kommer bindas upp på fartyg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Tyskland nationaliserar Uniper för att undvika energikollaps

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS