Dagens PS

Europas banker storsatsar på AI – ska klå USA

EU-flagga och Amerikanska flagga över bakgrund med digital jordglob.
Kan Europas banker komma ifatt och slå de amerikanska bankernas stora satsningar på AI? (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 11 juli 2024Publicerad: 11 juli 2024

2023 började banker i USA satsa stort på AI genom rekrytering, satsningar som inte kom igång med lika stor kraft bland de europeiska bankerna. Men under 2024 ser det annorlunda ut – nu ska Europas storbanker komma ifatt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny analys av banksektorns satsningar på AI visar att de brittiska bankerna har börjat rekrytera AI-kunniga arbetare i en allt högre takt.

Fortune skriver att konsultbolaget Evident rapporterat en ökning av AI-rekrytering på 12 procent bland de brittiska bankerna, vilket betyder att man ökar snabbare än resten av Europa och USA.

Europas banker ligger efter inom AI

Evidents AI-index spårar bankernas utveckling inom AI genom att mäta deras rekrytering, innovationer, ledarskap och transparens. Där ligger Europa klart efter då bara en europeisk bank, UBS, finns bland de tio världsledande när det kommer till AI-beredskap.

Men regionens efterfrågan på AI-kompetens ökar i finanssektorn. Det drivs bland annat på av storbankerna Deutsche Bank och Santander.

“Efter en brutal våg av uppsägningar ses AI-investeringar en universalmedicin bland bankerna. Det kommer att möjliggöra de nödvändiga produktivitetsvinsterna från den kvarvarande arbetskraften”, säger Evidents medgrundare och vd Alexandra Mousavizadeh i ett uttalande.

ANNONS

Senaste nytt

Marknaden osäker på AI och banker

Trots framstegen för AI i finanssektorn har investerarna inte alls visat samma intresse där som för andra AI-fokuserade bolag.

ANNONS

Orsaken till att deras värderingar inte har hängt med lär vara att investerarna tvivlar på teknikens potential i finanssektorn. Dessutom finns det betydande risker för banksektorn kopplade till AI-utvecklingen. 

Även om det kan effektivisera verksamheterna är investerarna rädda att det kommer att leda till prissänkningar för kunderna innan det syns i avkastningen.

Försprånget i USA

De amerikanska bankerna har historiskt sett legat i framkant vad gäller teknologisk utveckling – särskilt inom AI. Det beror mycket på en tidig kapprustning för att säkra de största talangerna inom området.

Goldman Sachs har till exempel förlorat över 60 medarbetare till konkurrenter som Morgan Stanley och Citigroup.

Senaste data tyder dock på att detta förändras. Storbritannien minskar långsamt avståndet till USA och experter förutspår att Europas stora AI-utrullning kommer närmare slutet av 2025, i takt med att bankerna har hittat rätt i den regulatoriska miljön.

Läs mer:

Därför vill så många ta hand om dina digitala betalningar. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS