Den italienska banken Unicredits vd menar att ny data tyder på att euroområdet verkar kunna trotsa oddsen och undgå en lågkonjunktur.

ANNONS

Euroområdets totala inflation på årsbasis hamnade i december på 9,2 procent, det markerar andra månaden i rad med sjunkande inflation sedan rekordhöga 10,7 procent i oktober, det rapporterar CNBC.

Inflationen långt över ECB:s mål

Inflationen i euroområdet ligger dock fortfarande långt över Europeiska centralbanken, ECB:s, mål på 2 procent.

De höga priserna på energi och mat som Rysslands krig i Ukraina orsakar, har skapat ett enormt tryck på euroområdets ekonomi och lett till kraftiga räntehöjningar i kampen mot inflationen.

Den milda vintern har minskat risken för gasbrist och sänkt energipriserna samtidigt som konsumenternas förtroende och företagens förväntningar de senaste månaderna har förbättrats i euroområdet.

Uppgraderat prognoser för euroområdet

Förväntningarna var allmänt att Europas största ekonomi, Tyskland, skulle krympa under fjärde kvartalet, men i stället stagnerade den.

ANNONS
ANNONS

En färsk uppgång i ekonomisk data gör att en del ekonomer den senaste veckan har uppgraderat sina prognoser för euroområdet.

”Vår uppfattning var en mild lågkonjunktur för i år, men sedan dess, om vi tittar på alla indikatorer vi ser så ser vi förmodligen risker på uppsidan, och vi ser något som till och med kanske inte är en lågkonjunktur”, säger Unicredits vd Andrea Orcel, till CNBC på World Economic Forum i Davos.

Effekterna av räntehöjningar dröjer

Han tillägger att det fortfarande finns betydande risker och att det alltid finns en eftersläpning i effekterna av räntehöjningar varför vi inte riktigt vet hur den snabba räntehöjningen kommer påverka ekonomin.

Europeiska centralbanken väntas genomföra ytterligare en räntehöjning med 50 punkter så att styrräntan hamnar på 2,5 procent.

Räntehöjningar kan skada tillväxten

Andrea Orcel menar att centralbankens jobb är mycket svårt då den ser ut att tackla inflationen med att höja räntorna, något som, enligt vissa ekonomer, ytterligare kommer skada tillväxten.

ANNONS
ANNONS

”Europa har en annan typ av inflation än den i USA, den är mestadels utbudsdriven av energi, av mat, och därför är det de försöker göra för att tackla inflationen att stoppa resten av efterfrågan, men det har uppenbarligen en oproportionerlig inverkan på, låt oss kalla det, ekonomin bortom dessa råvaror”, säger han till CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Elen billigare, men inflationen fortsätter i åratal [Dagens PS]