Dagens PS

EU-toppen ryter till mot Apple

EU-toppen Margrethe Vestager säger att utredningen mot Apple förhoppningsvis kommer snart. Men redan nu flaggar hon för att hon ser ett antal mycket allvarliga problem i tech-jättens beteende.
EU-toppen Margrethe Vestager säger att utredningen mot Apple förhoppningsvis kommer snart. Men redan nu flaggar hon för att hon ser ett antal mycket allvarliga problem i tech-jättens beteende. (Foto: Virginia Mayo/AP/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 18 juni 2024Publicerad: 18 juni 2024

Striden mellan EU och tech-jätten Apple fortsätter. Senast genom ett skarpt uttalande från EU:s avgående konkurrenskommissionären Margrethe Vestager om det amerikanska jätteföretaget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Härom året föll EU:s så kallade Digital Act på plats vilket öppnade upp för en granskning av flera amerikanska tech-jättars marknadsposition.

Apple och Spotify i bitter strid

I mars dömde EU-kommissionen exempelvis ut böter på 1,8 miljarder euro till Apple där bland annat Warren Buffett är stor ägare.

Detta för att bolaget ska ha förbjudit Spotify och andra musiktjänster att informera om billigare priser utanför Apples App Store.

“Under ett decennium har Apple missbrukat sin dominerande ställning på marknaden för distribution av appar för streaming av musik via App Store”, sa Margrethe Vestager, EU:s konkurrenskommissionär, då.

Nu har Vestagar uttalat sig igen enligt CNBC.

“Vi har ett antal Apple-problem, jag tycker att de är mycket allvarliga. Jag blev mycket förvånad över att vi skulle ha sådana misstankar om att Apple inte följer reglerna”, sa EU-toppen angående den EU-granskning som just nu genomförs av tech-jätterna Apple, Meta och Alphabet.

ANNONS

Senaste nytt

“Kommer sova i en månad”

ANNONS

Hela granskningen hoppas kunna vara färdigställt och presenterad “snart” enligt kommisionären.

Om Apple skulle fällas inom ramen för Digital Act kan böter upp till tio procent av tech-jättens globala intäkter bli aktuella.

Spotify kostar Apple 5,6 miljarder

Striden mellan Apple och Spotify går vidare när EU nu dömer ut miljardböter. Så här agerar EU i striden kring Apple Pay och App Store.

Frågan är om Margrethe Vestager är kvar på posten då eller har hunnit lämna sitt ämbete i och med att EU-valet skapar rotation bland kommissionärerna.

Själv säger Vestager till CNBC att hon ser fram emot att vila efter att ha varit ytterst ansvarig för ett antal större tech-granskningar utöver under senare år.

“Jag kommer nog sova i en månad eller så efter de här tio åren som varit hyperladdade. Jag ser faktiskt fram mot nästa kapital.”

Läs mer:

EU: Historisk AI-förordning klubbad. Dagens PS

ANNONS

Spotify vann delseger – Apple backar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS