Den inställda ubåtsaffären kan få ytterligare följder för relationerna mellan Australien och Europa. EU skjuter nu upp de handelssamtal som skulle hållas i oktober med Australien.

ANNONS

I ett uttalande till Reuters vill Australiens handelsminister Dan Tehan inte yttra sig om huruvida den inställda ubåtsaffären med Frankrike har något med de uppskjutna förhandlingarna att göra. Franska regeringen anklagar Australien för att hugga dem i ryggen.

”Jag kommer att träffa min motsvarighet i EU Valdis Dombrowskis nästa vecka för att diskutera den tolfte rundan i förhandlingarna, som nu kommer att äga rum i november i stället för oktober”, säger han.

EU-avtal i fara

Ursula von der Leyen är EU-kommissionens ordförande. Hon har hörts ifrågasätta om det blir möjligt för unionen att nå fram till ett avtal med Australien efter den beramade ubåtsaffären.

Frankrike har offentligt gått ut med att de inte litar på Australiens regering. De säger också att de tvivlar på att det planerade handelsavtalet kommer att kunna ros i hamn.

”Vi kan förstå den franska reaktionen på vårt beslut om ubåtarna men till syvende och sist måste varje nation agera på det sätt som är bäst för nationen, och det är vad vi har gjort”, säger Dan Tehan till AFP.

EU tredje största affärspartnern

Australien meddelar oväntat att man ingår en försvarspakt med USA och Storbritannien. Då tillkännager man också att man inte längre är intresserad av att köpa konventionella ubåtar från Frankrike.

I stället ingår man ett avtal om att köpa atomdrivna ubåtar med brittisk och amerikansk teknik. Frankrike förlorar därmed ett avtal värt omkring 350 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

EU är Australiens tredje största affärspartner. År 2020 värderas godsutbytet mellan de två parterna till 36 miljarder euro, drygt 365 miljarder svenska kronor. Tjänsteutbytet beräknas ligga på omkring 26 miljarder euro, 264 miljarder svenska kronor.

Den nu uppskjutna tolfte rundan i förhandlingarna mellan EU och Australien ska täcka områden som handel, tjänsteutbyte och investeringar.

Läs även: Frankrike skickar räkning om ubåtsavtal: ”Brutalitet” [Dagens PS]