Europaparlamentets talman David Sassoli har avlidit efter en kortare tids sjukdom. Sassoli blev 65 år. Europaparlamentet kommer att välja ny talman senare den här månaden.

ANNONS

Den italienske politikern hade varit allvarligt sjuk i två veckor och avbokat alla officiella aktiviteter.Han dog på sjukhus under tisdagsmorgonen, enligt vad presstalesmannen Roberto Cuillo uppger på Twitter.

Redan i september togs David Sassoli in på sjukhus på grund av den lunginflammation orsakad av legionellabakterien. Han blev sedan inte av med infektionen, även om han blev bättre och tjänstgjorde i perioder under hösten, skriver BBC. 

Sedan en tid tillbaka hade komplikationer av infektionen lett till en försämring..

Talman sedan 2019

Parlamentets val till ny talman är sedan tidigare schemalagt och Sassoli hade tydliggjort att han inte kandiderade för återval.

David Sassoli var tidigare journalist och nyhetsankare i Italien, men sadlade om 2009 och kandiderade till Europaparlamentet för Demokraterna, ett socialdemokratiskt parti. Där har han ingått i Progressiva alliansen, bestående av olika demokrater och socialister.

I sitt tal i samband med valet 2019 uppmanade Sassoli sina parlamentskollegor att återgå till EU:s grundvärden om fred och jämlikhet som en motvikt till nationalism.

ANNONS
ANNONS

Sedan dödsbeskedet kom har många av Sassolis tidigare kollegor uttryckt deltagande och sorg.

Läs också:

EU-parlamentet valde socialdemokratisk talman [Dagens PS]