EU hoppas Chiles vänsterregering skriver på handelsavtal

Uppdaterad: 29 dec. 2021Publicerad: 29 dec. 2021
Chiles vänsterregering
Chiles nyvalde president Gabriel Boric. (Foto: TT)

EU uppmanar Chiles nyvalda vänsterregering under ledning av Gabriel Boric att skriva på det handelsavtal som förhandlats fram av hans högerinriktade föregångare. 

ANNONS
ANNONS

Den 35-årige tidigare studentledaren Gabriel Boric slog igenom i politiken som förespråkare för reform av landets privata utbildningsystem, och gick till val på på höjda skatter för de rikaste, stärkta rättigheter för ursprungsbefolkningen och ett reformerat pensionssystem.

Koalition med kommunistpartiet

Den nya administrationen, en bred vänsterkoalition som bland annat innehåller kommunistpartiet, tar makten i mars. Nu hoppas EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis att Chile ska skriva på det handelsavtal som förhandlats fram av Gabriel Borics föregångare på posten, den högerinriktade miljardären och affärsmannen Sebastián Piñera. 

“Vi hoppas verkligen att den tillträdande vänsterregeringen i Chile kommer att stödja detta moderniserade avtal”, säger Valdis Dombrovskis till Financial Times.

EU:s handelskommissionär uppmanade även tveksamma EU-länder att ställa sig bakom avtalet. Tidigare har Frankrike bromsat avtalets genomförande – presidenten Emmanuel Macron går till val i vår, och enligt FT är han nervös för hur de franska bönderna kommer att reagera på billig importerad kyckling från Chile.

ANNONS
ANNONS

Klimat en stor del av Chiles vänsterregerings mandat

“Detta är en bra affär för både Chile och EU:s medlemsländer, som ökar vår ömsesidiga handel och gör det på ett sätt som är hållbart – i själva verket är det den mest hållbara handelsuppgörelsen vi har gjort hittills. Strategiskt ger det också EU större tillgång till litium, vilket kommer att stärka vår kapacitet att producera batterier.”

Den gröna inriktningen på retoriken är förstås ingen slump – klimat och miljö är ett central del av Borics mandat, enligt Rodrigo Yáñez, direktör för internationella ekonomiska relationer på Chiles utrikesministerium. Han var också med och förhandlade fram avtalet.

“EU-avtalet är också det grönaste avtal Chile kommer att ha”, säger han till Financial Times.

Läs även: Chile väljer vänsterpresident – vill avskaffa privata pensioner

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS
ANNONS