Dagens PS

EU-byråkrati blockerar lån till behövande Ukraina

EU-kommissionens budgetenhet blockerar ett lån till Ukraina på grund av oro över landets ekonomiska tillförlitlighet.
EU-kommissionens budgetenhet blockerar ett lån till Ukraina på grund av oro över landets ekonomiska tillförlitlighet. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 juli 2022Publicerad: 08 juli 2022

EU-kommissionen blockerar ett lån på 1,5 miljarder euro till Ukraina på grund av osäkerhet gällande landets ekonomiska tillförlitlighet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I flera veckor har EU-kommissionen drivit på för att få stöd för det större stödpaketet till Ukraina, som kämpar för att hålla sig flytande ekonomiskt med den ryska invasionen som förstör landets infrastruktur och kväver dess ekonomi, det rapporterar Bloomberg.

Ukraina behöver få hjälp för att hålla sin ekonomi flytande samtidigt som landet försöker motverka den ryska invasionen men det föreslagna lånet på 1,5 miljarder euro, nästan 16,2 miljarder kronor, blockeras av EU-kommissionens budgetenhet på grund av oro över Ukrainas ekonomiska tillförlitlighet, det säger tjänstemän som inte vill bli namngivna.

Vill ha garantier för återbetalning

EU-kommissionen vill, enligt tjänstemännen, ha avsättningar på 70 procent av det totala beloppet, kravet ställs ifall Ukraina inte kan betala tillbaka pengarna. En tjänsteman vid kommissionen menar att EU måste se till att kunna absorbera förluster om Ukraina skulle gå bankrutt.

Enligt tjänstemännen letar EU-kommissionen alternativa lösningar som förlitar sig på Europeiska investeringsbanken eller EU:s medlemsländer för att dela några av de ytterligare riskerna med lån till Ukraina.

Beroende av hjälp utifrån

EU har försökt komma överens om kortsiktig finansiering till Ukraina för att betala löpande utgifter som exempelvis löner, men EU har redan tvingats att tillfälligt minska mängden nödfinansiering till Kiev.

Förslaget på 1 miljard euro, knappt 10,8 miljarder kronor, stannade i Tyskland och blockerar ett större paket på nästan 9 miljarder euro, cirka 97 miljarder kronor. Vid en givarkonferens i Lugano tidigare i veckan kritiserade flera av EU:s allierade privat EU för att inte uppfylla detta stora åtagande och uppmanade EU att snabbt se till att göra det.

ANNONS

Ukrainas finansministerium har snart slut på finansieringsmöjligheter eftersom kriget drar ut på tiden och landet blir allt mer beroende av hjälp utifrån. Nu undersöker ukrainska tjänstemän möjligheten att få skuldsanering för att lätta bördan och samtidigt ha kvar goda relationer med internationella investerare.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Zelenskyj: Tunga vapen från väst börjar få effekt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS