Dagens PS

Ericsson snuvar Nokia på jättekontrakt

Ericsson
Ericssons vd Börje Ekholm är förstås glad över AT&T-kontraktet. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 dec. 2023Publicerad: 05 dec. 2023

Ericsson har tecknat ett femårigt avtal med amerikanska teleoperatören AT&T om utbyggnaden av kommersiella Open Radio Access nät, Open RAN. Kontraktet är värt cirka 14 miljarder dollar, motsvarande 146 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kontraktet innebär en förlust för finländska Nokia som enligt rykten som nu besannats om att bolaget varit på väg att förlora sitt kontrakt med AT&T till Ericsson, berättar bland andra Reuters.

AT&T:s mål är att från och med nästa år driftsätta helt integrerade Open RAN-siter i samarbete med Ericsson och Fujitsu.

Därefter ska Open RAN-teknologin skalas upp i det trådlösa nätet i samarbete med flera partners, däribland Ericsson.

“Genom samarbetet med Ericsson öppnar vi upp RAN-nät, driver innovation, driver på konkurrens och kopplar upp fler amerikaner med 5G och fiber”, kommenterar Chris Sambar, AT&T Executive Vice President, Network.

Börje Ekholm: “Framtiden ser lovande ut”

“Framtiden ser lovande ut och jag är glad att vår långvariga partner AT&T väljer Ericsson i det för branschen strategiska skiftet till öppen, molnbaserad och programmerbara nät”, säger en glad Börje Ekholm, vd för den svenska telekomjätten, i en kommentar över det landade avtalet med AT&T, rapporterar Finwire.

ORAN eller Open Radio Access Network lovar att drastiskt minska kostnaderna för telekomoperatörer eftersom det använder molnbaserad programvara och utrustning från många leverantörer i stället för att förlita sig på proprietär utrustning som tillhandahålls av exempelvis Nokia.

Läs mer: Stockholmsbörsen: Snackis från USA satte snurr på Ericsson Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS