Riskkapitalbolaget EQT seglar upp som ny storägare i ljudboksbolaget Storytel efter en aktieaffär, framgår det i ett pressmeddelande.

ANNONS

Enligt pressmeddelandet har riskkapitalbolaget EQT köpt 6,6 miljoner aktier i ljudboksbolaget Storytel.

Affären har skett genom fonden Public Value och posten motsvarar nästa 10 procent av aktierna.

EQT:s Johan Rubin har samtidigt nominerats till styrelsen vid en extra bolagsstämma, medan Storytel i ett separat pressmeddelande uppger att bolagets styrelseordförande Rustan Panday vill lämna sin stol för att i stället bli styrelseledamot.

Välkomnar EQT som ny storägare

Stefan Blom föreslår av Storytels valberedning att ta över ordförandeklubban.

”Efter elva fantastiska år som styrelseordförande lämnar jag med glädje över stafettpinnen till Stefan Blom och välkomnar EQT som ny storägare. Jag har alltid satt en ära i att rekrytera högkvalificerade personer till Storytel och det känns därför som helt rätt läge att rotera uppdrag inom styrelsen så att dess resurser används på bästa sätt. Jag ser fram mot att fortsätta min resa med bolaget som styrelseledamot”, säger Rustan Panday, styrelseordförande för Storytel, i en kommentar.

ANNONS
ANNONS

Storytel har haft rejäl motvind på börsen senaste året med ett kurstapp på drygt 22 procent.

Dock har aktien, sett över två år, stigit med hela 96 procent.

Och i dag, tisdag, kursrusar Storytel-aktien på EQT-nyheten. Strax efter klockan 9 var aktien upp med 10,6 procent på Stockholmsbörsen, skriver Di i en börsrapport.

Säljer cybersäkerhetsbolag

Dagens PS berättade i mitten av augusti att riskkapitalbolaget EQT säljer cybersäkerhetsbolaget Utimaco, men att de finansiella detaljerna i affären hölls hemliga.

SGT Capital köper cybersäkerhetsbolaget Ultimaco av riskkapitalbolaget EQT Mid Market Europe Fund. Förvärvet väntas vara slutfört under årets fjärde kvartal, enligt ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Ultimaco är en av de ledande leverantörerna av professionell cybersäkerhet och under den tid som EQT ägt bolaget har det nästan tredubblat sina intäkter. Ultimaco förväntas generera över 100 miljoner euro under räkenskapsåret 2022.

Tillsammans med EQT Private Equity har Ultimaco växt både organiskt och innovativt.

Läs även: Mitteregger blankade EQT och Balder: ”Kostat mig enormt” [Dagens PS]