Den tyska energijätten Uniper varnar för ”oregelbunden drift” vid kolkraftverket Staudinger-5 – de har svårt att få tag på råvaror eftersom floden Rhen håller på att bli torrlagd, rapporterar Bloomberg.

ANNONS

När Tyskland nu plågas av bristande gasleveranser har man satsat hårt på andra energislag som kol för att kompensera för förlusterna, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Men det är lättare sagt än gjort att öka takten för andra energislag så mycket som behövs. Uniper kommunicerar nu att kolkraftverket Staudinger-5 utanför Frankfurt har ”oregelbunden drift” på grund av begränsade volymer kol och stora svårigheter att få tag på mer – eftersom floden Rhen har så låga vattennivåer att den snart helt kan stängas för frakt, rapporterar Bloomberg.

Uniper skriver att de förväntar sig att de låga vattennivåerna i floden kommer att fortsätta till september. Också i Frankrike är låga vattennivåer och höga temperaturer i floderna ett problem, då de bland annat används för att kyla ned franska kärnkraftverk som tvingats dra ned på produktionen.

Läs även: Floden Rhen centimeter från att inte klara frakt [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Frankrike förstatligar kärnkraft – betalar 102 miljarder [Dagens PS]