Dagens PS

Grön vätgas konkurrenskraftig inom några år

väte
Grön energi ska ta företaget Origin in i framtiden. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 10 mars 2022Publicerad: 09 mars 2022

Grön vätgas kan komma att bli konkurrenskraftig inom de närmaste åren. Det sade Frank Calabria, vd på Origin Energy under onsdagen, enligt Renew Economy.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Grön vätgas på framfart

Australiens gröna väteindustri är på framfart och kan vara konkurrenskraftig på den inhemska marknaden redan inom några år. Detta sade Frank Calabria, vd på Origin Energy på en analytikergenomgång under onsdagen.

Nu vill Origin in på marknaden för lokal produktion av förnybart väte inom de närmaste åren och har även som mål på att kunna börja exportera det förnybara vätet innan 2030, enligt Renew Economy.

ANNONS

Senaste nytt

Australiens största kraftverk

Origin är operatör för Australiens största koleldade kraftverk, Eraring-kraftverket, som man har för avsikt att avyttra 2025, vilket är tidigare än vad som ursprungligen var planerat.

En energikälla som man nu planerar att ersätta med storskalig batterilagring, solenergi och andra kraftverksprojekt, enligt enligt Renew Economy.

Under sin genomgång sade Calabria att det förnybara vätet redan nu har goda chanser att ersätta befintligt bränsle bland tunga transportfordon, som till exempel dieseldrivna lastbilar eller bussar i kollektivtrafiken.

De skulle även kunna ersätta råvaror vid framställningen av exempelvis ammoniak.

ANNONS

Då med ökat stöd från världens beslutsfattare och regeringar, för att ta vätgasens utveckling framåt och planera för minskad användning av diesel.

Partnerskap med Orica

Calabria nämnde även företagets framgångsrika samarbete med busstrafiken och det nyligen etablerade partnerskapet med Orica med målet att skapa en hub för vätgas i Hunter Valley.

Ett gemensamt projekt drivet på förnybar el som skulle kunna producera ett nollutsläpp av väte och användas såväl inom industrin som av tunga transportföretag.

Utöver Orica kommer hubben även att involvera de två bussbolagen Red Bus Services och ComfortDelgro Australia och ARCC, skriver Renew Economy.

Stort förändringsarbete

I likhet med andra elhandlare på den australiensiska marknaden påbörjar Origin Energy ett stort och omvälvande förändringsarbete på både den inhemska och internationella energimarknaden.

Tillika ett nytt tänk kring förnybar energi som tar tid att implementera.

ANNONS

“Jag tror att alla förstår att grönt väte inte är konkurrenskraftigt i dag. Men det händer mycket som, tror jag, kommer att förändra detta landskap under de kommande åren”, sade Calabria.

Läs även: Solenergiaktier rusar när oljepriset ökar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS