Elpriserna i Norrland ligger kvar på ovanligt höga nivåer – vilket bland annat förklaras med att Ryssland slutat sälja el till Finland.

ANNONS

Under tisdagen och inför onsdagen har priset på el i de svenska elområdena 1 och 2, som gäller norra Sverige, legat på ovanligt höga nivåer. Under tisdagen nåddes toppnoteringen 1,20 kronor per kilowattimme, rapporterar TT (länk till DN).

Priserna är fortfarande lägre än i södra Sverige, men skillnaderna är mindre än de är normalt. Även i Finland lyfter elpriserna, som kan förklaras med det att det ryska elbolaget RAO Nordic har stoppat sin elexport till Finland sedan i lördags, enligt nyhetsbyrån AFP.

Finlands ökade behov efter det ryska bortfallet slår över på de svenska priserna, tillsammans med låg vindkraftproduktion.

”Norra Sverige kommer upp i de här nivåerna när man har en lite lägre vindkraftproduktion. Just nu har vi en väldigt låg vindkraftsproduktion, vilket innebär att norra Sverige inte producerar tillräckligt mycket för att täcka sin egen konsumtion och skicka maximalt för vad kablarna håller för söderut”, säger Christian Holtz, elanalytiker på konsultfirman Merlin & Metis till TT (länk till DN).

ANNONS
ANNONS

Läs även: Analys: Staten stor vinnare på höga elpriser [Dagens PS]