Det går bra för svensken Ali Ghodsi och hans databolag Databricks i Silicon Valley. Genom en storaffär med globala finansjättar värderas bolaget till 327 miljarder kronor.

ANNONS

Databricks tar in motsvarande 13,8 miljarder kronor i en ny kapitalrunda där glo­bala finansjättar som Morgan Stanley, Baillie Gifford, Blackrock och Fidelity är med och investerar.

Storaffären värderar bolaget till hela 327 miljarder kronor, vilket är i storleksklass med Ericsson på Stock­holmsbörsen.

Stort intresse

Intresset för Databricks håller i sig sedan bolaget tog in nytt kapital för sju månader sedan – då runt 8,4 miljarder kronor.

”Efterfrågan var definitivt betydligt större än utbudet. Vi var tvungen att utöka rundan med 100 miljoner dollar på den sista dagen för att inves­terare krävde mer”, säger Ali Ghodsi, Data­bricks vd, till Di.

De nya pengarna ska gå till forskning, utveckling, marknadsföring och försälj­ning. Dessutom vill Databricks utöka personalstyrkan med 700 personer innan årsskiftet.

Ali Ghodsi är positiv till den snabba utvecklingen.

”Vi har ett otroligt momentum för tillfället. Vi är superglada och det är jätte­härligt, men det betyder också att konkurrensen kommer att öka. Jag är lite orolig och vill snabba på nu, för det behöver vi mycket kapital”, säger han.

Kunde ta in mer

Omsättningen ligger, enligt databolaget, på knappt 5,2 miljarder kro­nor, upp från 3,5 mil­jarder kronor i början av året. Det gör att Databricks värderas till 63 gånger sina årliga intäkter – vilket innebär att bolaget hade kunnat ta in mer pengar i den senaste rundan.

ANNONS
ANNONS

”Vi hade kunnat ha ett högre pris, men vi försökte att inte vara superaggressiva. Om vi ville hade vi definitivt kun­nat nå en värdering en bit över 40 miljarder dollar, men det tjänar oss inget just nu”, säger Ali Ghodsi.

Istället siktar han på att ”bygga en bra relation med de som investerar i den här run­dan, det är många av de allra största bankerna och fon­derna i USA”.

Läs mer: Rekordmånga investeringar i Silicon Valley