Nyemission – Xenergic utvecklar energisnåla minnen

Uppdaterad: 02 jan. 2022Publicerad: 14 juli 2021
Xenergic
Lundabolaget Xenergic tar in 40 miljoner kronor i en nyemission. (Foto: Xenergic)

Lundabaserade bolaget Xenergic som har utvecklat en teknik för energisnåla minnen storsatsar på nytt. Detta sker genom en nyemission där bolaget tar in 40 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Pengarna kommer från befintliga ägare samt nya investerare.

Bland investerarna finns Almi och i övrigt är det oklart vem som finns med.

”Men en av de nya är ett investmentbolag som tog cirka en fjärdedel av rundan”, säger Anders Berglund, styrelseordförande i Xenergic och en av grundarna till Di.

Minskar strömförbrukningen

Tekniken hos Xenergic går ut på att minska strömförbrukningen hos arbetsminnet, eller cacheminnet, som finns i integrerade kretsar.

”Cacheminnet drar mer än hälften av strömförbrukningen i en krets. Om man integrerar vår teknik minskar hela kretsens strömförbrukning med 70 till 90 procent”, säger Anders Berglund.

I en tid då vi använder allt mer elektronik är det viktigt att öka batteritiden i till exempel mobiltelefoner och datorer.

Tekniken kan även användas i serverhallar och minska energiåtgången.

Nyemission förstärker

Nyemissionen på 40 miljoner kronor ska förstärka bolagets försäljnings- och leveranskapacitet. Xenergic planerar att nyanställa – från dagens 13 till 20 inom ett år. Även konsultbehovet kommer att öka och expansionen ska ske i Lund.

”Vi har ett flertal intressanta diskussioner med nya kunder i vår försäljningspipeline som vi planerar kommersialisera inom en snar framtid”, säger Anders Berglund.

Läs mer: Haveri för Husqvarna – robotgräsklippare fungerar inte

 

 

 

 

 

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS